Kerék készítés nagyobb méretarányokhoz

Hogy minél jobban menjen a makettezés
Tips and tricks - To make papermodel building better and easier

Moderátorok: Gaccso, János

Kerék készítés nagyobb méretarányokhoz

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2020.01.30. 21:27

Akkoko és Dóczy is említette, hogy megnézné a kerék építési praktikámat. Ez a módszer az 1:32 és ennél nagyobb méretarányoknál használható szerintem. Az ennél kisebbeknél inkább már a lecsiszolós módszer lesz a célravezető. Nem álltam neki külön egy másik kerék építésének, hanem az eddigi építéseimből ollóztam össze a képeket. Így több különböző kerék is lesz a képeken, de az eredmény ugyan az lesz.
Szóval. Ezeknél a méretarányoknál általában már olyan maga a kerék tervezése, ami az oldalfalat három részből készítteti el.
Kép
Természetesen az alkatrészek kivágásával kezdjük. Ha van körkivágónk, megkönnyíti a vagdosást. (Nekem nincs, én szikézek)
Kép
Ezután fa ragasztó segítségével összeállítom az oldalpalástokat, majd a leendő futófelületi részt is ráragasztom.
Kép Kép
Következő lépésként minden oldalfalat bekenek pillanatragasztóval. Mégpedig úgy, hogy teljes mértékben tulajdonképpen ragasztóban áll az egész oldala. Amint bekentem, rögtön a felesleget le is törlöm egy zsebkendővel. Így beimpregnáltam a papírt műanyaggal. Erre a célra mindig az aktuálisan kapható legolcsóbb pillanatragasztót használom. A száz forintos boltok jó források szoktak lenni. Persze vigyázni kell, egyrészt a kipárolgó erős gőzök miatt, és ha a ragasztó a kezünkre kerül, az sem túl jó. Száradás után olyan, mintha lakkozva lettek volna.
Kép
Száradás után elkezdem tömíteni. Erre a célra profi Fakittet használok. Minden festékboltban kapható, olcsó, és a legkisebb kiszerelés is nagyon sokáig elég. Nálam előbb be szokott száradni, mint hogy elhasználom. Egyébként vízzel hígítható.
Kép
Tulajdonképp jó vastagon bekenem az egészet.
Kép
Ezt aztán lecsiszolom. Maga a Fakitt nagyon könnyen csiszolható. Minden bizonnyal ezután lesznek még rajta kisebb nagyobb felületi hibák. Így aztán újra kell tapaszolni, majd csiszolni. Ezt egészen a legkisebb hiba eltüntetéséig kell folytatni. Az utólagos tapaszolásoknál már elég csak a hibákba kenecelni kittet. Persze a csiszolásnál törekedni kell a szép ívelt felületre.
Kép Kép Kép
Ha mindez megvan, megfújom egy réteg Putty sprével. Ha megszáradt azt is megcsiszolgatom egy kicsit.
Jöhet a gumiminta szerkesztés. Ehhez a neten keresem meg a megfelelő mintát, Gugli itt is jó barátom volt.
Kép
A kiválasztott mintázatot Paintben megszerkesztem, majd átkonvertálom DXF file-lá. Ezután már vágásra kész is a dolog. Elméletileg ezt lézervágatni is lehetne, de erre nem találtam alkalmas személyt.
Kép
Így aztán én megfogtam a szikémet, és jó néhány röpke óra alatt szépen kiszikézgettem őket, műszaki rajzlapból.
Kép
Felragasztás előtt egy sima írogép papírra nyomtatott verziót ráragasztok a kerekek palástjára. Ez mint egy sorvezetőként fog szolgálni.
Kép Kép

Kép Kép
A ragasztáshoz ismét a fa ragasztót használom. Ha megszáradt, már csak a festés van hátra. Erre a célra én a Revell matt fekete festékét használom. A legtöbb matt festékkel egyetemben, ez is kissé kifényesedik a tapogatás hatására, de végeredményként nekem pont így adott meggyőző gumi hatást.
Kép Kép

Kép Kép
Nos ha még nem vettem el senkinek a kedvét, akkor kerék készítésre fel!
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 4118
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Re: Kerék készítés nagyobb méretarányokhoz

HozzászólásSzerző: akkokoko » 2020.02.09. 17:37

Nagyon köszönöm a részletes leírást! Már első nap megnéztem, csak lusta disznó voltam.. [blush] Sorry!
Húzós meló ez is, de nagyon szépen megcsináltad! Igen..a lézervágás nem egyszerű.. Felénk is van kettő is,de egyik sem akar ilyesmit elvállalni! Csak a falemezt..
Pedig ugyanazon a gépen az előző dolgozó csinált nekem kb. 0,3-as papírból MÁV H0-ás kerítést! [unsure]
Avatar
akkokoko
Haladó fórumozó
Haladó fórumozó
 
Hozzászólások: 463
Csatlakozott: 2014.09.15. 17:37
Tartózkodási hely: Szombathely


Vissza: Tippek, trükkök, tanácsok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


cron