Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

Military vehicles

Moderátor: János

Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: minipeti » 2017.08.08. 10:11

Kedves Makettezők! [Hello]

Végre, oly sok hitegetés és ígérgetés után nekiláttam első olyan építésemnek, melyet ezen a fórumon is megosztok. Az építés során szívesen fogadom az észrevételeiteket és biztos, hogy fogok kérni segítséget is, mivel még nagyon kezdő vagyok. Itt a fórumon számos érdekes fogást láttam, melyet ki szeretnék próbálni. Sokat gondolkoztam, hogy milyen makettet és melyik készletet választom erre a feladatra. Végül kedvenc nehéz tankomat választottam egy ingyenes készletből. Tudom, hogy igen vitás kérdés a a Párduc besorolása, mivel a Wermacht és a Waffen SS rendelkeztek hozzá képest sokkal nehezebb nehézharckocsikkal is, viszont Turcsány Károly könyvében méretei és feladatköre alapján a nehéz harckocsi besorolást használom, bár a tank képességei lehetővé tették, hogy alap harckocsivá (MBT-Main Battle Tank) váljon. A szerző ezt tartja a probléma forrásának is. A Párduc egyike a legismertebb fegyvereknek, ezért most eltekintenék paramétereinek, fejlesztésének és harci alkalmazásának ismertetésétől.

A készlet a fehérorosz, szoftwer fejlesztő cég, a Wargaming által készített World of Tanks játékhoz készült, 1/50 méretarányú sorozat része. A kivágó ingyenesen letölthető (ha időközben ez változott kérlek szóljatok és akkor kérem a téma eltávolítását is). Nyelve orosz. Két makett építhető meg belőle, két festéssel: egy egyszínű, a játékbeli német ágra jellemző, kopott szürke, és egy sivatagi festésű példány. A készlet tartalmaz egy rövid leírást a tankról, pár fotót és játékbeli páncélelrendezést, egy szöveges összeállítási útmutatót és összeállítási diagramokat, melyek szerintem jól érthetők. A kittet A4-es, 160-180 g-os papírra ajánlott nyomtatni.

Lehetőségeimből kifolyólag én A4-es 120 g-os papírra nyomtattam. Az egyszínű szürke változatot terveztem megépíteni, de lehet, hogy a másikat is elkészítem (ha már kinyomtattam). A tervem eredetileg az volt, hogy a frontra kiszállított egységet a váratlanul leesett hó miatt kapkodva felvitt fehér festéssel készítem el, de átgondoltam és elég lehetetlennek néz ki az ötlet, ezért marad szürke.

https://postimg.org/image/nmotfgheb/
Kép

Nekiláttam és nem kevés órányi vagdosás és ragasztás után eddig jutottam:

https://postimg.org/image/q5aig534j/
Kép

Elnézést lemaradt az a hurkapálca darab, melyet méretre csiszoltam és a vágási helyeknél bejelöltem és végül, festés után a futógörgők tengelyét adja majd. A bonyolultsága miatt az alvázzal és a futóművel kezdtem (a görgők egyenként 7 darabból állnak). Viszont belebotlottam egy furcsaságba. A páncéltest alsó része összeragasztás után megcsavarodott. A Pz IV-nél ugyanez történ, míg az ELC AMX/AMX ELC Bis-nél nem. A merevítők beragasztása utána a helyzet sokat javult, de még mindig enyhén meg van csavarodva és így a kész makett is elég furcsán, féloldalasan áll majd. Mit lehet ezzel tenni? Ha a páncéltest felső részét elkészítem és a két fő darabot összeragasztom, az vajon megadja a kellő szilárdságot? :S
"Közelre nézz, és mindent látni fogsz!" (A részeges karatemester)
Avatar
minipeti
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólások: 78
Csatlakozott: 2016.11.21. 12:35

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: János » 2017.08.08. 15:59

Örömmel látom hogy valaki páncélost épít (egyáltalán épül valami ;( ). Szép makettet lehet kanyarintani a Párducból, még ha a a WOW-os tankok nem is a legrészletesebb és élethűbb tervezések is. De amint mondtad , kezdőnek tekinted magad, így nagyon helyesen választottad meg az építendő makettedet. nem túl nehéz, de kellően látványos lehet.
Az bizony nem a legjobb hír hogy megcsavarodott az alváz, ennek oka egyrészt a vékonyabb papír, amit esetleg, a belső oldalára ragasztott karton erősítéssel lehet orvosolni. A másik ok pedig hogy száradáskor célszerű valamilyen nehezékkel lesúlyozni , mert a vizes alapú ragasztóktól felpuhul a papír és vetemedik.
Sőt én még az oldalát is megtámasztom a nagyobb daraboknak, mert az ilyen torzulások okozta méretpontatlanság, később sok bosszúság forrása. A helyedben meggondolnám hogy újra kinyomtatom ezt a lapot és elölről kezdeném a panzert. Vagy minimun a belső merevítőket cserélném le, és egyenként beragasztva az újakat , nehezékekkel (különféle méretű vasdarabokat használok) biztosítani a pontosságot száradás alatt.

A képfeltöltésnél kicsit besegítettem, hogy látszódjanak a képeid. A feltöltés után az "Oszd meg" fülre kattintva , a "miniatűr fórumra" sor jobb oldalán lévő ikont megnyomva kapott linket másold be a szövegbe. Így jobban néz ki egy hozzászólás.

További jó építést , és várjuk a képeket!
The paper modeling is always in my mind.
Avatar
János
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3886
Csatlakozott: 2010.10.15. 14:59
Tartózkodási hely: Kaposvár,HUN

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2017.08.09. 17:33

Sok szép hengeres alkatrész! Az alvázra én is a merevítést javaslom. Ez az alapja az egész makettnek. Ha már ez pontatlan, sajnos nehéz a továbbiakban jót kihozni belőle, plusz az egész szerkezet súlya is ezen fog pihenni a polcon évekig.
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 4044
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: minipeti » 2017.08.09. 20:34

Köszönöm szépen a tanácsokat! Két dolog jutott az eszembe. Az első, ha szét tudom bontani a páncéltestet, akkor a merevítők is és a páncéltest (alul, felül) is kap műzlis dobozból készített merevítést és berakok még legalább egy keresztmerevítőt. Ha nem tudom szétbontani, akkor a páncéltest felső része kap csak. Elvileg már ez utóbbinak is elégnek kellene lennie, de biztosra megyek. Lehet, hogy csak a következő hét második felében jutok oda.
"Közelre nézz, és mindent látni fogsz!" (A részeges karatemester)
Avatar
minipeti
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólások: 78
Csatlakozott: 2016.11.21. 12:35

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: cicarobi » 2017.08.10. 09:37

szia! örömmel tölt el hogy valaki posztol! Én személyszerint nem vagyok oda ezekért az egyszerübb papirmakett szettekért...de azthiszem jóhoz nyultál így elsőre. Viszont nagyon meg kell erősiteni a vázat az biztos,főleg hogy nincs beltér..igy gyakorlatilag barmennyi merevitőt tehetsz be neki. Én hiszed ha nem 2mm vastag kartonbol szoktam a vázat megalkotni..a belvilága irányába 2mm vastagságban kell számolni az igaz,na de meghálálja! Az én maketjeimre rá lehet állni :D .. nagyon masszívak. Sőt a gyengébb felfüggesztéseket görgőket átkenem sokszor pillanatragasztoval amitől a müanyag szilardsagat is elérik. A nagyon apro kis részek már lehetnek vékonyabb papirból,de a test a felépitmény alváz...torony...az mind 2mm vastag katonbol készül nalam ha lehetséges. :) jó makettezést! [Hello]
Avatar
cicarobi
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 814
Csatlakozott: 2010.05.30. 21:42
Tartózkodási hely: Kishegyes Szerbia

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: minipeti » 2017.12.11. 17:39

Üdv!
Hosszú kihagyás után ismét jelentkezem. Kb. másfél hete szedtem elő ismét a cicát. Jól van na, meg kellett ennem pár doboz müzlit, hogy legyen kartonom és volt pár egyéb elfoglaltságom is. Így is csak rajzlap vastagságú, de úgy tűnik ez is megfelel. Sok órányi vagdosás, ragasztás és karcolás után eddig jutottam:

https://postimg.org/image/rj5e5j6cj/
Kép

Elkészültek a futógörgők lengőkarjai. Szerintem egy kicsit túl bonyolítottam, mert nem csak a kivágóban szereplő elemeket ragasztottam kartonra, de, hogy az oldalsó borítás ragasztásánál ne legyen gond, plusz két réteg karton került a két elem közé. A futógörgők tengelyei fogpiszkálóból készültek, melyek valamivel vékonyabbak, mint az előírt méret, de... . Elkészült még a lánchajtó kerék tengelye és a váltó- és differenciálművet fedő burkolat is. Nem került még rá oldalanként egy-egy széles, lapos henger, melynek funkciója számomra ismeretlen. Ez hátrafelé található a lánchajtó kerék tengelye mögött. Darabjai megvannak, de az élfestés után kerülhet csak fel. A két nagy méretű darab a motortér két oldalára kerül majd a lánctalpak fölé. Bal oldalon a két henger a láncfeszítő kerék egyik tartóeleme erre kerül majd még egy hosszúkás elem, mely egyik vége ehhez alkatrészhez, míg másik fele a kerékhez csatlakozik. A kérdésem az lenne, hogy ennek hogy kellene állnia? Próbáltam képet találni a tank futóművéről, görgők nélkül, de eddig még nem sikerült. Az összeállítási útmutató csak keresztmetszeti képet tartalmaz, ami nem egyértelmű. Kivágtam a páncéltest felső darabján a motortér fölötti rácsozat réseit, továbbá megkarcoltam a panelvonalakat és a csavarfejeket is, de ez utóbbi a képen nem látszik (de a valóságban is alig). Most majd nekiállok festeni, illetve elkészítem a páncéltest felső részének karton alapját, befestve feketére azt a részt, ahol a rácsozat található, a motortér fölött.

És még egy észrevétel: A páncéltest alsó felének csavarodása szinte megszűnt. Nem csináltam vele semmit, stabilitást majd a felső darab karton alátéte ad majd neki. Legalábbis ez a terv.

Közben örömködöm is egy sort! Gödöllőn a vásárfia részét képezte a képen is látható vágólap, valamint egy kivágó, ami majd a következő építésem lesz. De szikekészletet feltétlenül be kell szerezzek addig.
"Közelre nézz, és mindent látni fogsz!" (A részeges karatemester)
Avatar
minipeti
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólások: 78
Csatlakozott: 2016.11.21. 12:35

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: akkokoko » 2017.12.11. 18:55

Én is túlbiztosítok.. De nem baj! Csak sokáig díszelegjen, ha már ennyit dolgozik vele az ember.. tuti jó lesz!
Avatar
akkokoko
Haladó fórumozó
Haladó fórumozó
 
Hozzászólások: 463
Csatlakozott: 2014.09.15. 17:37
Tartózkodási hely: Szombathely

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2017.12.11. 19:15

A vágólap nagyon hasznos dolog, ajánlom másnak is akinek nincs. Én sokmindennel próbálkoztam előtte, de a különbség ég és föld. A túlbiztosítás nem baj, ha elfér abból baj nem lehet. Nekem vannak még olyan maketteim, amiket az összeállítási rajz szerint összeraktam, és az évek során csak csak engedett a gravitációnak. Egy két milliméter ereszkedés is már csúnya lehet. Az említett problémádat így fotók nélkül nem igazán értem. Talán a páncélos kollégák tudnak segíteni, vagy csatolj egy képet a makettről, vagy az összeállítási útmutatóból.
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 4044
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: minipeti » 2017.12.11. 19:49

Időközben a tartó másik fele is elkészült, még festés nélkül.

https://postimg.org/image/ivws5lxfn/
Kép

És itt a problémás részlet az útmutatóból (pirossal bekarikázva):

https://postimg.org/image/4cpn48elf/
Kép

Alatta pedig a MHLOE alátétje. A munkám során kaptam.
"Közelre nézz, és mindent látni fogsz!" (A részeges karatemester)
Avatar
minipeti
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólások: 78
Csatlakozott: 2016.11.21. 12:35

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2017.12.11. 20:26

Ha jól sejtem, ez adja meg a lánc feszességét. Az bizonyos, hogy a futógörgőkkel egy vonalban kell lennie, a helyzetét pedig szerintem, a lánc feszessége, elhasználódottsága fogja megadni. Tulajdonképpen, először a láncnak kell meglennie, aztán pozicionálni ezt a görgőt.
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 4044
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: János » 2017.12.12. 08:50

Jól mondja Petya, valóban a láncfeszítőt karikáztad be. Egyetértek vele, jobb ha akkor ragasztod fel , ha már kész a lánctalp, és ezzel valóban "működik" majd a láncfeszítő, és nem fogy "lötyögni" a hernyó a vason.
A helyzete viszont nem a görgőkkel van egy vonalban, hanem mivel a lánctalp szemek belső oldalán lévő, háromszög alakú, láncvezető füleket vezeti, ezért a lánctalp középvonalában kell lennie. Abból a szempontból igaz, hogy valóban azokkal görgőkkel kell egy vonalban lennie , amelyek (minden második görgő) szintén ezeket a füleket vezetik meg.
Viszont úgy látom az utóbbi képeden, hogy a test felső része is kicsit meggörbült (kicsit teknősnek tűnik igy a kép alapján), semmi vész , valamivel súlyozd le, majd kisimul.
The paper modeling is always in my mind.
Avatar
János
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3886
Csatlakozott: 2010.10.15. 14:59
Tartózkodási hely: Kaposvár,HUN

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: minipeti » 2017.12.12. 18:43

Köszönöm szépen a segítséget. Volt még néhány fekete folt, ezért letöltöttem (mivel képet a futómű felfüggesztéséről továbbra sem találtam) a GPM G variánsának és a Modelik B variánsának kivágóit. Az utóbbiból vált teljesen érthetővé a dolog. A felső rész azért ilyen, mert még nem kapta meg az alátétet. A felső rész merevítését mára terveztem elkészíteni, de a munka közbeszólt. Remélem holnap több időm lesz.
"Közelre nézz, és mindent látni fogsz!" (A részeges karatemester)
Avatar
minipeti
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólások: 78
Csatlakozott: 2016.11.21. 12:35

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: minipeti » 2018.08.28. 21:41

Igen hosszúra nyúlt kihagyás után folytattam a makettet. Új munkahely stb. A páncéltest felső része megkapta a karton merevítést, melynek azon részét, ahova a motorblokk fölötti rácsozat került, feketére festettem. A rács hézagait előzetesen kivágtam. A páncéltest két fő részét összeragasztottam. Így már teljesen megszűnt a deformáció is. Majd felkerültek a futómű lengő karjai, a láncfeszítő kerekek tartói és a váltó- és differenciálmű oldalsó burkolata is.
Kép
Kép

Itt már festve:
Kép

A középső két futógörgő sor alkatrészei festés és összeszerelés előtt:
Kép

Összesen három réteg karton vastagítást kaptak, viszont így a gumírozott perem tömör lett és a lapos oldal meg lett erősítve, hogy elbírja a tankot. A valóságban ez nem volt ilyen, de a maketten végső állapotában nem látszik.
Kép

Már majdnem kész. A gumírozott peremet imitáló részt átfestetettem, mert szerintem nem volt jó a színválasztás.
Kép

Készen van a futógörgők fele és néhány szerelőnyílás fedele, valamint a sofőr és rádiós lövész búvónyílásának ajtaja.
Kép

De azért utólag kapnak még szerintem kapaszkodót, valamint egyéb kiegészítést. Felhelyezést követően:
Kép

Még elkészítettem hozzá a motor hűtőrendszeréhez tartozó ventilátorok burkolatát is. Két karton (+1 réteg az alaphoz) vastagítással kiemeltem a tetőpáncél síkjából. A felső rétegre ragasztást követően a lyukakat kivágtam, míg az alatta lévő réteget ragasztás előtt feketére festettem. Sajnos nem sikerült jól kevernem a festéket, a burkolathoz, de sebaj legfeljebb ráfogom, hogy egy gyári nagyjavításon átesett példány. :)

A külső és belső futógörgő sor görgőinek alkatrészei előkészítve:
Kép

Sajnos a kivágón szereplő típusmegjelölés csak a sivatagi álcafestést viselő példányra igaz, ez egy korai Ausf. A variáns. Ezért elnézést kérek a téma címének hibás felírásáért.
"Közelre nézz, és mindent látni fogsz!" (A részeges karatemester)
Avatar
minipeti
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólások: 78
Csatlakozott: 2016.11.21. 12:35

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: minipeti » 2018.09.06. 12:21

Egy kis kitekintés. Kolléganőm az évzáró után behozta másodikos kisfiát, akire én vigyáztam. Elkerülendő, hogy a telefonján babráljon és unatkozzon, úgy gondoltam, hogy terjesztem az igét. Szerencsémre megtetszett neki a kedvenc páncélvadászom, így egy egyszerűbb készletet kinyomtattam és a segítségemmel megépítette. Ez a Jagdpanther készlet a Best Paper Models cég honlapjáról volt megvehető, én a mintát töltöttem le sok-sok éve, ma már a készlet egyáltalán nem elérhető (de a kategóriába tartozók közül a többi sem). A készlet 1/87 méretarányú, és tele van a "Sample" felirattal. A gyerkőc az egész délelőttjét rászentelte. Édesanyja nagyon örült neki, hogy valami kreatív elfoglaltságban volt része. A képek elkészültére a löveget a lövegpajzzsal együtt sikerült elhagyni.

Kép

Kép

Kép
"Közelre nézz, és mindent látni fogsz!" (A részeges karatemester)
Avatar
minipeti
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólások: 78
Csatlakozott: 2016.11.21. 12:35

Re: Pzkpfw V Panther Ausf. D (SdKfz-171) - 1/50 Ingyenes

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2018.09.06. 19:35

Nagyon helyes, hogy a fiatalember ezzel töltötte az idejét a telefonozás helyett. És így még Te is jól szórakozhattál!
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 4044
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Következő

Vissza: Katonai járművek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


cron