GPM: SMS Scharfschütze 1:200

Watercrafts

Moderátor: Gaccso

GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2012.11.30. 19:03

Őfelsége Rombolója, a Scharfschütze

Egyike a KuK haditengerészet 13 Huszár osztályú rombolójának. 1906 Dec. 5.-én, Triesztben bocsájtották vízre, 1907. február 19.-én állt szolgálatba.

Az osztály első egységét az SMS Huszárt Angliában rendelték, a Palmers Shipbuilding & Co., Jarrow-nál. Nem csoda, hogy ennyire hasonlít a korabeli Brit torpedórombolókra.
1905 május 31.én bocsájtották vízre. Először 1905, július 4.-én ált szolgálatba, ekkor alaposan letesztelték, Julius 28.-án befutott Pólába és leszerelték. A hajót szétszedték, hogy a terveket pontosítsák, valamint javítottak a szellőzőrendszeren, a hajó konyháját áthelyezték és véglegesítették a típus terveit, majd ismét összerakták, 1905 szeptember 19.-én állt ismét szolgálatba.
Technikai adatok: tömege, teljes felszereléssel: 423 Tonna, hossza 68,39m, szélessége 6,26m, 4db Yarrow nagynyomású, vízcsöves kazánja két db négyhengeres háromszoros expanziójú gőzgépet működtetett, 28,5 csomós sebességre volt képes. Fegyverzete 1db 70mm-es L45-ös Skoda löveg, 7db 47mm-es L44-es Skoda gyorstüzelő löveg, valamint 2 db 450mm-es Torpedóvetőcső a fedélzeten, a hajó közepén, összesen 4 db torpedóval.
A KUK KM 12 egységet építtetett: hatot a Stabilimento Tecnico Trieszti gyárában; SMS Ulan, SMS Streiter, SMS Wildfang, SMS Uskoke, SMS Scharfschütze, SMS Velebit, További öt készült a Danubius Hajó és Gépgyár Fiumei gyárában; SMS Turul, SMS Pandúr, SMS Csikós, SMS Réka, SMS Dinara. A tizenkettedik az SMS Huszár II a Pólai arzenálban készült, alapvetően a Huszár kimentett részeinek a felhasználásával.
Ugyanis az SMS Huszár I 1908 december 3.-án a Traste foknál sziklazátonyra futott, többször megkísérelték a hajó mentését és levontatását a zátonyról, azonban egy heves vihar akadályozta a mentést, a vihar végül lesodorta a hajót a zátonyról, amely ezután három darabra szakadva elsüllyedt. Fegyvereit, gépeit, valamint a hajó farrészét kiemelték és ezek felhasználásával épült Pólában a Huszár II.

Az SMS Scharfschütze hosszú bevetéslistájából szemezgetve:
1914 Augusztus 7.-én tagja volt az SMS Goeben (Moltke osztályú német csatacirkáló, később a Török Flotta zászlóshajója TGC Yavuz Sultan Selim néven) elé siető hajórajnak, szeptember 3.-án az SMS Monarch számára végzett figyelőszolgálatot, miközben a csatahajó Antiviarit lőtte
1915 Október 1-én legázolt egy ellenséges tengeralattjárót.
1916 December 22-23-án részt vett a flotta Otrantói bevetésén két felfegyverzett halászgőzöst süllyesztett el és tüzet okozott egy ellenséges rombolón.
1918 Október 2 Durazzo előtt túlerőben lévő ellenség elül menekült, 2 halott, 5 sebesült, utána a háború végéig Cattarnóban maradt. 1920-ban Olaszország kapta meg, de hat éven belül elbontották.

A GPM nem fukarkodott lézer-vágott váz, két oldalnyi jó minőségű nyomta, és még két ív lézer-vágott alkatrész. A váz nagyon hamar elkészült. Amit aztán jól elcsesztem a kapkodásommal a törzs lemezelése borzalmas lett, persze voltam akkora marha, hogy nem fénymásoltam le a kivágót, ez csúnyán visszanyalt.
KépKépKépKép
Javítanom kellett, így visszabontottam a lemezelést és a jól bevált réteges módszerrel újat készítettem és lefestettem. Sajnos az élfestést sikerült cserében összepacsmagolnom, de hát ez van, ha az embert zavarja néhány hónapos kisfia a folyamat közben, az orrfedélzetben is sikerült kárt tennem, így a fekete élfestést és rájavítást el kell tüntetnem, csak a megfelelő szürke árnyalat kell majd. Nem akar sikerülni a fekete élfestés...
KépKép
Míg a festékekkel kísérleteztem azért haladtam tovább. Kijavítottam az orrot, felkerültek a kémények, a szellőzők nagy része, a torpedóvetők, a hátsó 47mm-es löveg, valamint félig elkészült a kormányállás.
KépKépKépKép
Megkíséreltem a festés javítását, sajnos száradás után más lett az árnyalat, mondjuk ez nem mindenhol zavaró. Meggyűlt a bajom a torony felső szintjének a korlátjával is. Ugyanis a GPM lézer-vágott korlátot adott ide, azonban a http://www.kuk-kriegsmarine.at képei alapján, ez a korlát egy ponyvával volt befedve, ami érthető, hiszen ez a hajó legmagasabb pontja és az elsődleges megfigyelőállás és meglehetősen szeles és hideg lehetett 28,5 csomós sebességnél. Így elkezdtem kísérletezni egy ponyvás korláttal, ennek esett áldozatul a lézer-vágott korlát, de a ponyva miatt egyébként is réz korlátot akartam készíteni, eredetileg forrasztva, de pákám belehalt a próbálkozásba, így ragasztani próbáltam, sajnos a korlát bonyolult alakja miatt hajlításkor mindig elengedte a ragasztás, szerencsére közben új pákát szereztem, így majd ismét nekifutok. Elkészült azonban a kormányállás, valamint elkezdtem a 70mm-es löveg talapzatát és kicseréltem a papír füstterelőket rézdrótra.
KépKépKépKép
A kisebb nagyobb hibák ellenére halad az építés, ha lassan is de biztosan fogynak az alkatrészek a kivágóból és a lézer-vágott ívről. A megfelelő szürke keresését sem adtam még fel. A hibák bosszantóak, de segítenek hiszen pont az elkövetett hibák és azok kijavítása az, ami segít, hogy a következő makett jobban sikerüljön...
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: János » 2012.11.30. 19:45

Hát az élfestés bizony nem lett tökéletes. A színeket többnyire ki kell keverni, ha nincs a készletben pont a megfelelő. A hajók nagyon mutatós makettek tudnak lenni, de az a nehézség velük, hogy egyszerre nagyok is és aprók is. Nagyok , mivel a test darabjai igen méretesek tudnak lenni, aztán a fedélzeteken meg minden nagyon apró , mivel a kicsinyités miatt minden kicsi lesz. Szerintem nagyon gyorsan akarsz haladni vele, és néha nem dolgozol eleget a részleteken, ez később visszaüthet, sokat kell javítanod a hibákat. Nekem az a technikám hogy építés közben már készülök a következő makettemre, anyagot gyűjtök hozzá, alapanyagokat, néhányolyan alkatrészt (láncok, csavarfejek, szegecsek, stb) ami később biztosan kell, már előre gyűjtögetek. Így nem kell kapkodnom amikor az építésre kerül a sor.
The paper modeling is always in my mind.
Avatar
János
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3886
Csatlakozott: 2010.10.15. 14:59
Tartózkodási hely: Kaposvár,HUN

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2012.12.01. 00:07

Nem lett sajnos jó az élfestés, és igazad van kicsit kapkodva vágtam bele az építésbe. A Wien építését kezdtem először, közbe gondoltam gyakorlásképpen megépítek valami kicsit, így jött a Scharfschütze.
Vagy 5-6 éve viszont abszolút nem készítettem semmit, az utolsó többé kevésbé elkészült munkám a Fekete Dögvész volt.
Sok dolgot újra kell tapasztalnom és tanulnom, meg ugyebár, hogy létezik és lehet venni ilyen részletességű papírmakettet az nekem abszolút újdonság, lézer-vágott váz meg korlát, hol volt az még pár éve?
Mindenesetre jó ez a fórum, mert sokat lehet tanulni mások tapasztalataiból, és mire kész lesz ez a kis hajó, addigra remélem rám is ragad valami, a ragasztón kívül is.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: wittman » 2012.12.01. 10:32

Kár, hogy nem figyeltél oda eléggé az éleknél, mert szép kis hajó.
Avatar
wittman
Kiemelt tag
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 1890
Csatlakozott: 2010.04.30. 17:11
Tartózkodási hely: Arad - Szatmárnémeti

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: János » 2012.12.01. 13:54

Örülök hogy tetszik a fórum, olvasgasd a topikokat, valóban sok jó ötletet és technikát el lehet lesni. A jó makettező folyamatosan tanul, gyakorol, és képzi magát, így tud fejlődni és jobbnál jobbakat építeni. Lenin bácsi is megmondta " во-первых — учиться, во-вторых — учиться и в-третьих — учиться", vagyis tanulni,tanulni, és tanulni. :)
The paper modeling is always in my mind.
Avatar
János
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3886
Csatlakozott: 2010.10.15. 14:59
Tartózkodási hely: Kaposvár,HUN

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: BobaFett » 2012.12.01. 23:13

Nem lenne ez rossz makett, de bizony azért látszik hogy kapkodsz vele. Ezt a hibát énis elkövettem, hogy már a következő makettet akartam csinálni és ezért a minnél gyorsabb befejezés volt a cél. De valahogy az embernek erőt kell vennie magán, akár azon az áron is hogy inkább félbehagyja, ha annyira a másikat akarja csinálni. szóval türelem !
"Ma nem volt egyetlen telefonhívásom se. De holnap majd kétszer ennyi lesz !" - Al Bundy
Avatar
BobaFett
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 873
Csatlakozott: 2010.06.06. 17:45

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2012.12.01. 23:50

Köszi a tanácsokat és a biztatást.
Egyébként a kapkodást azt már sikeresen véghezvittem, most a romeltakarítás van folyamatban...
Sok olyan hibát vétettem, amiket tudom, hogy nem kellett volna, ám valahogy kikapcsolt az agyam, amikor kibontottam a csomagot. Nem is igazán a következő makett miatt, hanem hogy összerakva akartam látni.
Bárgyú vigyorral a képemen összedobáltam a lézer-vágott vázat kb. egy óra alatt, azután meg már nem volt megállás. Utána jött a felébredés, hogy most akkor nézd meg mit csináltál...
Mindenesetre tanulságos volt és néhány fontos dolgot az eszembe véstem:
1.; Készíts biztonsági fénymásolatot, bármikor kiderülhet, hogy fakezű vagy!
2.; Élfestést beragasztás előtt lényegesen egyszerűbb elvégezni, mint utána.
3.; Zavaró tényezők fennállása esetén ne csinálj semmi maradandót, értsd: ne ragassz, ne fess, ne vágj! A Makettezéshez nyugalom kell.
4.; Próbáld a helyére a darabot, mielőtt beragasztózod!
5.; Nézd meg még egyszer azt az összeállítási ábrát!
6.; Ha fáradt vagy, álmos és már nem látsz az álmosságtól, ne nyúlj a kivágóhoz, menj aludni, könnyebb lesz holnap kipihenten összerakni, mint kijavítani, amit elszúrtál!
Azért amit lehet azt kijavítgatom majd. Sajnos a legnagyobb gond, hogy a szemembe épített színérzékelő elromlott a sokéves kihagyás alatt, és egyszerűen nem tudom eltalálni a színeket, hol túl sötét, hol túl világos, meg ugye ezek nem a régi festékeim, mert azok beszáradtak. Alapvetően akrilfestékkel vagy temperával szoktam dolgozni, de régebben könnyebben ment a színkeverés.
Az a baj, hogy hozzánézem a kivágó maradék anyagához, ráfestek, jónak látom a színt, felkenem a makettre, ott meg már nem jó, visszanézem a próbát ott se jó. (félreértések elkerülése végett megvárom, míg megszáradt, és ugyanaz alatt a fényforrás alatt nézem meg és ellenőrzöm) Már arra gondoltam, hogy annyira szeretném eltalálni a színt, hogy jónak látom azt, ami nem jó...
Node, nem csüggedünk! Makacs makett nem hagyja magát, de én sem adom fel!
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: János » 2012.12.02. 13:55

Szépen összefoglaltad a makettezők egyszereggyét :) , örülök hogy igyekszel fejlődni. Talán még annyit tennék hozzá hogy talán a szerszámaid nem a legmegfelelőbbek. Pl néhány helyen mintha körömollóval lenne elnyiszálva a papír, egy jó szike sokkal szebben vág. Néha azt is lehet csinálni - ha nem megy az élfestés - hogy a teljes alkatrészt átfested (pl hajócsavar), akkor tuti nem lesz mindenféle színű.
The paper modeling is always in my mind.
Avatar
János
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3886
Csatlakozott: 2010.10.15. 14:59
Tartózkodási hely: Kaposvár,HUN

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2012.12.03. 00:01

:) Hát körömvágóollóm az konkrétan nincs, lehet, hogy az elszúrt élfestés miatt tűnik rojtosnak a vágási felület, ugyanis szikével dolgoztam.
Igazán csak egy jó körkivágó hiányzik, minden más van ami kellhet.
Egyébként pont azt terveztem, amint megvan a megfelelő szín néhány részt kompletten átfestek, hogy az elszúrt élfestést ellensúlyozzam.
Érdekes, hogy pont a csavarokat hoztad példának, mivel őket már átkentem a 32.SZ kép elkészülte óta, bár elsősorban azért mert színben elütött az újragyártott törzsborítástól, hasonlóan járt a kormánylapát is.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2012.12.03. 02:03

Ki fog alakulni ez a hajó, én egyébként még csak most szántam rá magam egy kivágóra...
Pontosan azért,mert az eddigi hajóimon lényegében gyakoroltam. [thumbup]

Örülök neki,hogy Te is az egykori Monarchia hajóit építgeted!
Avatar
Joe711
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1248
Csatlakozott: 2011.05.07. 20:08
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2012.12.04. 09:39

Szeretem a Monarchia hajóit, a KuK KM nem volt a legnygyobb, senem a legmodernebb haditengerészet, mégis sakkban tudta tartani az Olasz és a Francia flottát, és a háború alatt végig az uralma alatt tudta tartani az Adriát, és volt a KuK KM-nél saját világelsőnek számító újítás is, ugyanis a Tegetthoff osztály hajói voltak az első hajók, melyekbe három nehézlöveg került egy lövegtoronyba, így 12 nehézlöveggel tudtak mnindkét oldalra tüzelni, ez egyedülálló volt megépítésükkor.
Egyébként a mostani kettő hajó a Wien és a Scharfschütze után még további KuK hajókat tervezek megépíteni, alőször az SMS Helgolad gyorscirkálót, majd az SMS Zrínyi csatahajót, mielőtt belevágok a nagy projectbe az SMS Szent István megépítésébe.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: andras99 » 2012.12.04. 17:27

Na, ha már Helgoland. Én azt megpróbálnám átalakítani a Novarára (Horthy Miklós hajója volt), nagyjából ugyanaz a két hajó.
Üdv:András
Kép
Avatar
andras99
Haladó fórumozó
Haladó fórumozó
 
Hozzászólások: 597
Csatlakozott: 2011.11.07. 17:53
Tartózkodási hely: Győr

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2012.12.04. 18:16

Nos igen, ezen én is gondolkodtam, de a Helgoland a Ganz Fiumei gyárában készült, tehát Made by Hungary.
Ennél érdekesebb, hogy van a Monarchia történelmében egy másik SMS Novara is, mégpedig egy 1850-es építésű gőzfregatt, mely sok dologról híres, pl. első KuK hadihajó amely körbehajózta a földet, illetve részt vett a Lissai csatában 1866-ban.
Ezt a hajót is meg szeretném építeni valamikor.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: zozo » 2012.12.04. 19:29

Az SMS Szent István megépítése nekem is tervbe van! [biggrin]
Avatar
zozo
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 886
Csatlakozott: 2010.07.20. 08:50
Tartózkodási hely: Sajókaza, HUN

Re: GPM: SMS Scharfschütze 1:200

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2012.12.04. 22:36

Nagyon felpezsdült a hajózás ezen a fórumon,ez tök jó!

Létezik egy ingyenes verzió az SMS Novaráról, El Cid munkája. Nem tudom, kinek mi a véleménye róla, én ugyanerről a portálról a Lajta-Maros párost már megépítettem. Ezek voltak az első komolyabb papírhajóim. Bár német fórumon olvastam róla kritikákat, nekem tetszik.
http://papirportal.com/mockup/220
Avatar
Joe711
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1248
Csatlakozott: 2011.05.07. 20:08
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Következő

Vissza: Vízi járművek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


cron