drotmalac, wittman: Köszi !
A tervezést a felépítményen lévő szerelvényekkel folytattam, az építést pedig a szellőzőkürtőkkel. Itt az alapot egy megmaradt alkatrész adta. Ezt méreteztem át, így kialakítva az alapot. A fő problémát az jelentette, hogy egy domborulatot is meg akartam jeleníteni a kürtő a hátsó részén. Ezt részben a szabásminta módosításával értem el, és Felhasználtam János mesternek a félgömbökről szóló topikját is. A kürtő szárát és a tölcsér elejét először zselés pillanatragasztóval ragasztottam. Amikor teljesen megszáradt, akkor a szárba egy fa merevítést tettem ideiglenesen. ezután belülről a tölcsért megkentem faragasztóval, és óvatosan betoltam a vastagabb, félgöbölyűre alakított fát a kürtőbe és kialakítottam a domború formát. Közben folyamatosan forgattam,hogy nehogy összeragadjon a papírral. A ragasztótól meglágyult papír felvette a félgömb formát, ezután a fa sablonokat kivettem, és hagytam megszáradni a cuccot.
Ahogy a képen is láthatjátok, csináltam belőle gazdagon, egyrészt mert első próbálkozásról lévén szó, sok selejtre számítottam, másfelől úgy voltam vele hogyha jók lesznek , legalább meglesz a másik testre való szett is.
A lépcsőket nem terveztem, mert már jártam úgy az épületeknél hogy amit tök szépen megrajzoltam, az utána a kicsinyítés miatt kivághatatlan lett. Így először elkészítettem a lépcsőket a legminimálisabb méretben, és a kész elemekhez fogom a rajzokat elkészíteni. Az ellenőrzést a méretek helyességéről (vagy helytelenségéről??) pedig a másik test fogja adni.
A csigalépcső annyira eldugott helyen van, hogy semmiféle anyagot nem találtam róla, az építés kezdete óta rejtély volt a lépcső elrendezése, így az elképzelésem alapján osztottam ki a fokokat. Az elkészítéséhez vissza is kellett bontanom a gyorstüzelő platformját, ennek a végleges rögzítése elkapkodott dolog volt.
Ezek után szinte lazítás volt a kémény.
A kormánykerékkel és a fegyverzettel folytatom, de a gyortüzelőkről és a géppuskáról be kell még szereznem háttéranyagot.
A kürtők:

,

,

,

A világítóablak és a lépcsők:

,

,

,

,

,

Mindez és a kémény beépítve:

,