Miért is jó makettezni?

Bármilyen téma, bármiről, bármivel kapcsolatban
Chat room - Anything, that you want to speak from

Moderátor: Lacc

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: KisSas » 2012.01.30. 22:25

Megnéztem a videót, elgondolkodtam... Kicsit meglepett, hogy női makettező követett el egy ilyen szintű építést. Le a kalappal!!! A "fejben dől el"-re nekem is van variációm :) Én kissé pesszimista hozzáállással rendelkezem, de néha ez is jó! Ugyanis sokszor nem bízom benne, hogy valóban meg tudok építeni alkatrészeket úgy, ahogy azt a tervezője elképzelte. Utána meg nagyon jó érzés, hogy egészen hasonlóra meg tudom építeni. Sőt, néha még elégedett is vagyok! :D
KisSas
Avatar
KisSas
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 907
Csatlakozott: 2010.05.12. 18:51
Tartózkodási hely: Örkény, HUN

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: BobaFett » 2012.01.30. 22:31

Valóban inkább ide való a téma.

szóval az hogy mit nevezünk tökéletes makettnek elég szubjektív. pl. az itt linkelt doris féle vitorlás, hiába néz ki baromi jól, nekem annyira nem jön be. Egyszerűen ezek a "museum quality" makettek nekem idegenek, meg mondjuk a vitorlások is... És rádásul nem is papír. nekem sokkal inkább tetszik egy 100% papírból (vagy legyen ikább 98% mert 1-2 dolog kikerülhetetlen) készült makett, annak a maga hibáival. legalább látom rajta hogy semmit sem lehet tökéletesen megoldani. pl ittvan egy kép az általam is épített auroráról (másik gyártó):
Kép

Azokat a navigácios eszközöket, valami gyöngyökkel helyetesítette. hát ez nekem nagyon anyagidegen. inkább legyen kicsit csofadt az a gömb, de számomra szebb.
"Ma nem volt egyetlen telefonhívásom se. De holnap majd kétszer ennyi lesz !" - Al Bundy
Avatar
BobaFett
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 878
Csatlakozott: 2010.06.06. 17:45

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: János » 2012.01.31. 08:26

BobbaFett, csak a pontosság kedvéért Doris makettje papírból van, ritkán használ más anyagot, csak hát gletteli, csiszolja, festi, a testet, faragja a berakásokat. A fának látszó részek famintás tapétából vannak. Igaz , múzeumi kivitelezés, mert a tökéletességre törekszik, de én nem láttam még koszolt vitorlást. Nem vagyok egy hajó-építő-rajongó ,de ami szép munka azt elismerem. A megítélésünk szubjektív, ez igaz. Néha saját magammal is vitatkozom, hogy jó-e, hogy ha meglátszik egy maketten hogy papírból van, ha meglátszik, akkor az még nem a legtökéletesebb, ha nem látszik meg, akkor meg bizonygatni kell hogy ez nem műanyag ám! De nézzetek körül a lengyel-cseh-szlovák fórumokon, szinte mindent festenek manapság. A plasztik építőknek könnyes lesz a szeme ha meglátják ezeket az építéseket.

http://www.papirove-modely.cz/phpsource ... foto=73147
http://www.papirove-modely.cz/phpsource ... foto=84920
The paper modeling is always in my mind.
Avatar
János
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3886
Csatlakozott: 2010.10.15. 14:59
Tartózkodási hely: Kaposvár,HUN

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: solo » 2012.01.31. 11:03

Az a nő egy boszorkány!
Mikor ilyen maketteket látok papírból kicsit megértem Bobát.Doris rendkívül tehetséges ilyen színvonalat egy 'átlagos' makettező nem is tudom mikor ér el.
Viszont gyakorolni, gyakorolni...
Kép
Avatar
solo
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 945
Csatlakozott: 2010.05.03. 19:15
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: BobaFett » 2012.01.31. 21:37

János írta:BobbaFett, csak a pontosság kedvéért Doris makettje papírból van, ritkán használ más anyagot, .....


Igaz annyira nem néztem meg csak a youtube videoba pillantottam bele, ott nemnagyon tünt papírnak valóban. szoval akkor respect, és tényleg gyönyörü, ettöl függetlenül nem lettem vitorlás fan :)
"Ma nem volt egyetlen telefonhívásom se. De holnap majd kétszer ennyi lesz !" - Al Bundy
Avatar
BobaFett
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 878
Csatlakozott: 2010.06.06. 17:45

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: ATTIMON » 2012.02.01. 01:16

...vitorlás fan én sem viszont Doris fan annál inkább :P jó, mondjuk én már egy ideje, mivel láttam ennek a nőcinek egy rakás építését és mindnek az átnyálazása után itt az asztal alatt kellett keresgélnem az állkapcsomat
Avatar
ATTIMON
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1592
Csatlakozott: 2010.04.27. 06:39
Tartózkodási hely: Németország

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: KisSas » 2012.02.01. 14:42

Annyit még én is hozzáfűznék, hogy én a(z arany) középutat szeretem választani. Próbálom, minél szebben, pontosabban megépíteni a makettet, de úgy vagyok vele, hogy azért látszódjon rajta, hogy papír. Ezért PAPÍRmakettezés, nem? Persze nálam is előfordult már tapaszolás, de ha csak lehet, próbálom úgy megépíteni, ahogy azt a tervezője megálmodta.
KisSas
Avatar
KisSas
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 907
Csatlakozott: 2010.05.12. 18:51
Tartózkodási hely: Örkény, HUN

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: zozo » 2012.02.01. 16:21

KisSas írta:Annyit még én is hozzáfűznék, hogy én a(z arany) középutat szeretem választani. Próbálom, minél szebben, pontosabban megépíteni a makettet, de úgy vagyok vele, hogy azért látszódjon rajta, hogy papír. Ezért PAPÍRmakettezés, nem? Persze nálam is előfordult már tapaszolás, de ha csak lehet, próbálom úgy megépíteni, ahogy azt a tervezője megálmodta.


Én is így vagyok vele! Másrészt azt meg tudom magamról, hogy nincs elég tehetségem, no meg felszerelésem sem a makettjeim teljes átfestéséhez és koszolásához.
Avatar
zozo
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 888
Csatlakozott: 2010.07.20. 08:50
Tartózkodási hely: Sajókaza, HUN

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2012.02.01. 20:54

Én viszont azt mondom, legyen az alapanyag a papír, ezt nem csak leveszem az öntőkeretről, hanem meg is formázom. Viszont a lehető legjobban tükrözze vissza az eredetit. Ha ehhez tapaszolni és festeni kell, akkor úgy legyen.
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 4049
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: Imi » 2013.03.11. 21:33

A makettezés vagy talán jobban mondva az építés, nálam is a kora gyerekkorig nyúlik vissza. Mindig is szerettem építeni, valamiből valamit csinálni, saját kezemmel létrehozni valamit. És nem egy áhított dolog elkészítése volt a legfontosabb, hanem maga az építés, hogy azt a valamit én csináltam. Ha kaptam mondjuk valami játékot, ami beindította a fantáziámat, azonnal átalakítottam, új eszközöket csináltam hozzá, a katonáim új fegyvereket kaptak, átfestettem őket, a kocsikat felturbóztam, bunkert építettünk és hasonlók. Nekem pl. laposvasból készült "fa"kardom volt :D (mikor sokadjára esett szét, édesapám meghegesztette és onnanstól nem volt ellenfelem). Ez a szokásom később is megmaradt: igyekeztem mindent megjavítani, a legértéktelenebb kacatokat is addig bütyköltem, míg ki nem jött belőle valami. Leggyakrabban szemét, de legalább mindent megpróbáltam :) Közben apám beruházott egy IFA L60-ba, innen (még mindig meg van az öregnek) már a teherautókért is lelkesedtem, valamint elérhető közelségbe kerültek a gépek, mert azért javításra adott lehetőséget eleget. Minden alkalmat kihasználtam, hogy beleülhessek, "szerelhessem" vagy egyáltalán láthassam. Lenyűgöző dolognak tartom a gépeket, valami csodálatos dolognak érezetem, mikor a szétszedett motort vizsgálva lassan megértettem, mi hogy működik. Azóta minden gépben észreveszem a szépet és jót. Talán mindezek miatt mentem később műszaki pályára. Most már élesben is csinálhatok "nagy" dolgokat :)
Másik nagy érdeklődési köröm a történelem. Nem szakmám, csak műkedvelő vagyok. De nagyon érdekes dolgok történtek a múltban, mindig nagy élvezettel olvasom ezeket a könyveket, vagy nézem a tv-ben az ilyen témájú dokumentum filmeket, illetve újabban olvasom itt pl. Drótmalac írásait.
Szerintem a fentiekből egyenesen következik a makettezés, bár a környezetemben ez senkinek sem egyértelmű, de remélem azért nektek nem tűnik nagy hülyeségnek.
Avatar
Imi
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.12.25. 14:37
Tartózkodási hely: Létavértes

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: János » 2013.03.12. 07:45

Örömmel olvastam ezt a pár sort, sok mindenben magamra ismertem benne. Sokféle hobby-m volt, de szerencsére a makettezés maradt meg mind közül, (persze a munkám is a hobby-m, de az mégis csak munka).
A makettezésben az a jó hogy folyton tudsz fejlődni, új anyagokkal megismerkedni, újabb technikákat kipróbálni. Erre szükség is van, mert a makettezés is folyton változik, láthatjuk, hogy a mai kivágók már sokkal nagyobb kihívások, mint az 5-10 évvel ezelőttiek. Egyre másra új festékek, anyagok, kiegészítők jelennek meg az üzletek kínálatában, ugyanakkor a fantázia szárnyalása nélkül ezek mit sem érnének. Én szeretek minden makettemnél valami újat kipróbálni. Tulajdonképp az anyagok ismerete a legfontosabb ebben a szakmában, a jó makettező ismérve hogy használja fel a sokféle anyagot, ami a keze ügyébe kerül.
Ha pedig igény támad benned arra hogy valaminek a pontos mását építsd meg, akkor képezheted magad a történelem terén is , szerencsére manapság már sok információhoz hozzáférhetünk. Ez a fórum pedig pont arra jó hogy a szellemi társainkkal találkozhassunk, eszmét cserélhessünk.
The paper modeling is always in my mind.
Avatar
János
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3886
Csatlakozott: 2010.10.15. 14:59
Tartózkodási hely: Kaposvár,HUN

Re: Miért is jó makettezni?

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2013.03.13. 09:32

Hát ezt szépen összefoglaltátok, én is sok dologban magamra ismerek.
Jó ez a fórum, a "való világban" már a makettezés miatt furán méregetik az embert, ha még hozzáteszi, hogy mindezt papírból, akkor meg sokan kijelentik, hogy "Te nem vagy normális.", majd elképedve pislognak, amikor képet is mutatok nekik.
Azért nagyon jó ez a közösség, mert sokat lehet tanulni másoktól, akiknek hasonló az érdeklődési köre, mint az enyém.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Előző

Vissza: Beszélgetősarok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


cron