Íjászat

Bármilyen téma, bármiről, bármivel kapcsolatban
Chat room - Anything, that you want to speak from

Moderátor: Lacc

Íjászat

HozzászólásSzerző: Lacika951004 » 2014.07.05. 09:16

Atya ég, azt sem tudom, mikor jártam itt utoljára. [blush]
Rendesen elkalandoztam mindenfelé, ott hagytam a papírmakettezést. Az utóbbi időben nem is nagyon lett volna időm rá az érettségik miatt (nem mintha túlzásba vittem volna a tanulást, de lelkileg felkészültem)
De! Találtam egy hobbit, ami nem olyan frusztráló a közepes kézügyességem miatt, és már nagyon rég érdekel, ez pedig az íjászat.

Azért a kézzel készített dolgokról itt sem voltam hajlandó lemondani, mégis csak jobb érzés saját készítésű íjjal/nyilakkal lőni. A lényeg, hogy már elég rég nézegetem ezt a youtube csatornát, a neve BackyardBowyer, és Nicholas Tomihama üzemelteti. (Link itt)
Ő íjakat készít, de nem akármiből. PVC csőből formázza ki azokat! Hatalmas előnye, hogy nagyon olcsó, és hogy olyan íjat készíthetünk belőle, amilyet csak szeretnénk. Eddigi egyetlen hátránya pedig az, hogy hamar kopik. A hamar alatt itt 1,5-2 évet értek folyamatos használat mellett. Tehát nagyjából 1,5 évente le kell, hogy cseréljük az íjunkat.

Amint leballagtam, neki is láttam az íjkészítésnek. A legnehezebb része egyértelműen a csövek beszerzése volt, ugyanis nem árulnak ilyen csövet Magyarországon a víz-gáz-fűtés boltokban. Vakartam is a fejem, bejártam Nyíregyházát, Nagyhalászt keresztül-kasul, végül az internet mellett döntöttem. Nagy nehezen találtam egy oldalt, ahol árusítanak erre megfelelő pvc csövet (bizony, csak SCH40-es csövet lehet használni, pvc és pvc közt is van különbség). Szépen megrendeltem magamnak a colos csövet, és kezdődhetett a móka. A cső megformálása hőlégfúvóval történik (de ez már a videókban is ott van, aki konyít az angolhoz, tök jól meg tudja tanulni a pvc íjászat csínját-bínját), a formázás után egy kis vágás, hogy szépek legyenek a szarvak (az én választásom egy magyar íjra esett, ők tetszenek a legjobban, ezért kellett a szarvakat vágnom :) )
Amint kész volt maga az íj, ráraktam egy erősebb madzagot, hogy le tudjam mérni az ideg hosszát. Nagyon sokáig csak egy berántózsinórt használtam idegnek, később rendeltem meg az ideganyagot a vesszőtestekkel, hegyekkel, nockokkal együtt.

Minden méricskélést elvégeztem, kezdődhetett az íj dekorálása, hiszen csak egy nyers fehér cső volt.
Vettem hozzá egy olcsó (ne vegyetek ilyet, erről később) elefántcsont színű festéket, azzal lefújtam 2 vagy 3 rétegben. Ezután barna cipőfénnyel adtam neki faerezetet, majd lelakkoztam (szintén 2-3 rétegben). Amint ezzel készen voltam, mehetett rá a bőr (khm, műbőr [biggrin] ) díszítés és markolat.

Az íjamat ekkor teljesen késznek nyilvánítottam, később raktam rá a valódi ideget, kezdődhetett a nyílvesszők legyártása, de az nem olyan érdekes téma. Sok youtube videó és internetes böngészés után sikerült megtanulnom, hogyan is kell őket pontosan elkészíteni.

És jöjjön az, ami minden ember által készített dologból elengedhetetlen, a hiba:
Mit ne mondjak, ebből volt elég.

- Az íj felső karja jobban hajlott, mint az alsó. Ez még egy normális dolog lenne, de itt feltűnően nagy a különbség.
- Az alsó kar görbe (tehát a lövési irányhoz képest jobbra vagy balra hajlik, nem tudom hirtelen megmondani, melyik irányba)
- Túl erős lett. 40-45 fontra kellett volna sikerülnie (a fontot később # fogja jelölni), ez bizony 50# lett, ami kellemetlen egy kezdő íjásznak.
- Részben levált a markolat és a díszítés. A markolat körbe forog az íjon, a díszítést is csak a bandázsolás tartja a két végén. Nem szabad pillanatragasztót használni az íjakra, mivel keményre szárad és letörik, leválik. A forró ragasztó (nem tudom pontosan, hogyan hívják, ez az a ragacs amit pisztolyból lehet kinyomni) tökéletes a célra, mivel ez is jól fog, de gumis amikor megköt.
- Lepattogzott a festék. Ezért nem szabad olcsó festéket és lakkot venni hozzá.

Most jöhetnek a képek:
Rejtés:
A cső becsomagolva:
Kép

Festék, lakk, csiszolópapír:
Kép

A majdnem teljesen megformázott íj, a bal oldalon látszik a szarv, amiből még nem fűrészeltem le a felesleget, a jobb oldal már kész:
Kép

Kész a fűrészelés:
Kép

Felaljazva a madzaggal:
Kép

Rajta van az elefántcsont alap:
Kép

És a faerezet:
Kép

A markolat és a díszítés a karokra:
Kép

Ugyanez befejezve:
Kép

Ilyen a bandázsolás a markolat és a díszítés kapcsolódási pontján, illetve a díszítés másik végén:
Kép

A kész íj:
Kép

Felaljazva berántózsinórral:
Kép

Ideg készítés:
Kép

Kép

Ideg az íjon (erről nincs teljes alakos fotóm):
Kép

És végül felraktam az íjat a falra, hiszen rengeteg hibája van, nem jó használni, de tökéletes dísz:
Kép


Ennyi lenne a saját íjam.
Csináltunk egyet édesapámmal, csak próbaképp egy magyar nyomócsőből (már vagy 20 éve kint van az udvaron, akkor még forgalmazták, ma már nem). Ez egy 3/4 colos pvc cső volt, ugyanúgy meg lehetett munkálni, mint az SCH40-et. Az íj végül 30# lett, nagyon szépen sikerült, nem voltak olyan defektjei, mint az enyémnek. Gyönyörűen lehetett vele lőni, amíg darabokra nem tört az egyik lövésnél. Sajnos már nagyon régi cső volt, szétégette a nap, és mivel a hőlégfúvót már visszaadtuk a gazdájának, gáztűzhelyen formáztuk meg, amivel nem lehet olyan finoman dolgozni, így megégett a cső. Az égett helyek pedig gyenge pontokat jelentenek, így várható volt, hogy el fog törni.

Képek:
Rejtés:
Kép
Kép


Ezen kívül készítettem hozzá védőfelszereléseket is, mivel az első pár lövésemnél (akkor még nem ezzel, hanem egy igazi, gyári magyar íjjal) nagyon elvertem az alkaromat, és a 3 húzó ujjam is sajgott...

Képek:
Rejtés:
Ez itt egy alkarvédő kifutókesztyűvel együtt (már egyáltalán nem használom, azóta megtanultam rendesen tartani az íjat):
Kép
Kép

Ez pedig a húzókesztyű. Őt a mai napig használom, nagyon hasznos kis eszköz, már jól elkopott :)
Kép
Kép
Kép


Nagyjából ennyi lenne a jelenlegi állapotom íjászatilag.
A közeljövőben tervezem, hogy egy új íjat készítsek magamnak, illetve a két testvéremnek is (8 éves fiú, 12 éves lány), ezért is van még három üres hely az íjtartón.

Amit tanultam, az az, hogy a karokat nem kell lefesteni, inkább bevonom műbőrrel, illetve hogy sokkal dekoratívabb, ha fából (kőris) faragom ki a szarvakat és beledugom őket a cső két végébe.
Valami ilyesmire gondolok:
Kép

Majd jelentkezek az eredményeimmel.

Akinek pedig esetleg meghoztam a kedvét, az itt tud csövet rendelni:
1 colos
3/4 colos
1/2 colos

A vesszőnek való dolgokat (Tehát fa vesszőtest, nock, hegy. Tollat is lehet, de az van nekem itthon. Pulykát és ludat érdemes használni, azoknak is a szárnyából) a nyilvesszok.hu weboldalról rendeltem (az ideganyagot és bandázscérnát is). Tehát ezt mindet:
Kép
Akinek nincs kedve barkácsolni, az 1100-1200 Ft-ért tud kész vesszőt venni, de nekem 360 Ft egy vessző, mivel tollam volt ingyen.
A nagy tekercs az ideganyag, a kicsi a bandázscérna, a többi pedig a nock, hegy, vesszőtestek.

Nekem eddig 20.000 Ft-ba került az egész íjászatos téma, viszonyításul egy magyar íj 30.000 Ft környékén kezdődik.
Tehát ennyi lenne, majd jelentkezem, sziasztok :)

És egy krumpli, kárpótlásul a hosszú posztért:
Kép
Avatar
Lacika951004
Haladó fórumozó
Haladó fórumozó
 
Hozzászólások: 331
Csatlakozott: 2011.04.09. 12:49
Tartózkodási hely: Tiszatelek

Re: Íjászat

HozzászólásSzerző: Lacika951004 » 2014.07.05. 09:45

Elfelejtettem írni, de így lőttem azzal az 50#-os vadállattal [biggrin]
https://www.youtube.com/watch?v=Cua7UqkQTks

A tollakat pedig tojásfestékkel festettem be :)
Avatar
Lacika951004
Haladó fórumozó
Haladó fórumozó
 
Hozzászólások: 331
Csatlakozott: 2011.04.09. 12:49
Tartózkodási hely: Tiszatelek

Re: Íjászat

HozzászólásSzerző: Tamás » 2014.07.05. 10:27

Ugyes, soha nem gondoltam volna, hogy egy PVC vízvezetékcsobol íjat lehet készíteni. [thumbup]
Avatar
Tamás
Haladó fórumozó
Haladó fórumozó
 
Hozzászólások: 490
Csatlakozott: 2013.07.21. 09:27
Tartózkodási hely: Szlovákia


Vissza: Beszélgetősarok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


cron