Kupola készítés 3D-ben

Segítség egyedi makettek tervezéséhez
Designing advices - Assistance for designing own papermodels

Moderátor: ATTIMON

Kupola készítés 3D-ben

HozzászólásSzerző: ATTIMON » 2012.01.01. 17:37

A Zmodeler lehetőséget ad egyszerű térbeli formák létrehozására is, kupolához mi most kapcsoljuk be azt a gombot amivel gömböt lehet készíteni [Sphere]
Kép

Ezután mozgassuk az egérkurzorunkat valamelyik nézetablak fölé. Kattintsunk egyet az egérrel. Ezzel letesszük a leendő gömbünk középpontját. Mozgassuk tovább az egeret, ekkor látható lesz egy kör ami a mozgatás által változtatja a nagyságát.
Kép
Ez a szaggatott vonallal jelzett kör jelzi azt hogy mekkora legyen a gömbünk. Mi esetünkben ez lényegtelen mivel a végső méretét a kupolánknak nem itt fogjuk megadni. Tehát mozgassuk az egerünket hogy kialakuljon egy kör szaggatott vonallal és ekkor kattintsunk ismét az egérrel.

Miután kattintottunk az egerünkkel kijön egy panel amin lesz egy pár beállítási lehetőség. Ez a panel így néz ki:
Kép
Itt a Horisontal és a Vertical steps értékeken állíthatunk. A Horisontal steps érték jelöli, hogy vízszintesen körbe hány részre legyen felosztva, ezt most 16ra állítottam tehát 16 külön kis csíkra fog esni végén a kupola, a Vertical steps pedig azt jelöli, hogy ezek a szelvények hosszában hány helyen törjenek meg. Én most ezt 32-re állítottam, ennél a számnál már elég jó minőségű lesz a végeredmény. Persze ez a szám az egész gömbre értendő mivel most még csak gömböt szerkesztünk, ha kupolát készítünk majd belőle akkor az alsó rész ugye levágódik, tehát ez a szám a végén meg fog feleződni. Miután leOK-ztuk a beállításokat az összes nézeti képen megjelenik a gömbünk a mi megadott beállításainkkal.
Kép

Következő lépésünk az lesz, hogy ennek a gömbnek levágjuk az alsó részét, így kialakul a kupola.

Aktiváljuk a Vertices nevű gombot Kép majd az egérkurzorral menjünk valamelyik nézetképen (kivéve a 3D-s nézetet) a gömb fölé. Ha az egész objektum bekékült akkor klikkeljünk az egérrel. Ekkor azt vesszük észre, hogy az objektumunk összes csúcspontjában megjelenik egy kis piros pötty:
Kép

A Main Toolboxból válasszuk ki a következő funkciót: Select -> Quadr és ügyeljünk arra, hogy a toolbox alján lévő SEL gomb aktív legyen, be legyen kapcsolva
Kép
(megj.: ha a képernyőnkön nincs kint amutomatikusan a Main Toolbox ablak akkor a következő képpen aktiválhatjuk: View -> Float Bars -> Main Toolbox)

A jobb egérgomb nyomása mellett jelöljük ki a képen jelzett piros pontokat:
Kép
majd miután kijelöltük ezeket egyszerűen csak nyomjunk egy Delete gombot. Ekkor kitörlődik az egész alsó rész és mostmár ténylegesen is csak egy kupola van előttünk.
Kép Kép
Az Export gombbal Kép mentsük ki a modellünket *3ds formátumba.

------------

Nyissuk meg a Pepakura designer nevű programot. Nyissuk meg vele az előbb elmentett *3ds fájlunkat. Az Unfold gomb mellett ügyeljünk arra, hogy az Auto ne legyen kipipálva majd nyomjuk meg az Unfold gombot.
Kép
Ennél a résznél adhatjuk meg, hogy a végleges kupolánknak mekkorák legyenek a méretei. Ha az egyik ablakban megadunk egy értéket akkor a többi méretet ez szerint kalkulálja ki. Az OK megnyomása után megrajzolódik az a forma amit kinyomtatva, kivágva és megépítve megkapjuk azt a kupolát amit szerettünk volna. Jó szórakozást! :)
Avatar
ATTIMON
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1592
Csatlakozott: 2010.04.27. 06:39
Tartózkodási hely: Németország

Re: Kupola készítés 3D-ben

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2012.01.01. 22:08

Köszi,ez nagyon jó leírás!
Olvasgatom a tervezéssel kapcsolatos írásaidat. Szívesen belevágnék egy egyszerűbb vízvonalmakett tervezésébe, de kicsit bonyolultnak tűnik összeségében. [unsure]

De ki fogom próbálni! :)
Avatar
Joe711
Kiemelt tag
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 1303
Csatlakozott: 2011.05.07. 20:08
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Kupola készítés 3D-ben

HozzászólásSzerző: apofis » 2012.01.21. 15:08

Sikerült terveznem és kiviteleznem egy 6-szor hatos kupolát!Jo lett .csak nekem kissé szögletesnek tünik mivel 6 oldalbol ál!szeretnék egy olyan kupolát szerkeszteni amely nagyob köriven fekszik és laposabb és több körcikkből áll!Azt hittem egyszerűbb lesz de a kitartásom arégi:-)I
Avatar
apofis
Újonc
Újonc
 
Hozzászólások: 43
Csatlakozott: 2012.01.01. 15:37

Re: Kupola készítés 3D-ben

HozzászólásSzerző: ATTIMON » 2012.02.10. 10:59

6x6 az kevés, az a végén alig néz ki kupolának. Csak a számokat kell nagyobbra tenni aztán már meg is van a szép kupola. Láthatod is, hogy nekem a kész kupola itt a példában 16x 16-os. Ekkora számokkal már nem lesz szögletes.
Avatar
ATTIMON
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1592
Csatlakozott: 2010.04.27. 06:39
Tartózkodási hely: Németország


Vissza: Tervezési segédletek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


cron