Akkor kezdjünk is neki az ismerkedésnek. Első lépésként javaslom töltsük le a legfrissebb verziót, ami most a 0.48.5-1-es. Ez már tudja a pdf fájlok szerkesztését is. Erről majd még később fogok írni, én jelenleg az AMATER-féle buszokat rajzolgatom vele át.
Szóval akkor visszatérve a letöltéshez, javaslom mindjárt az úgynevezett portable (ejtsd: portöbol, azaz hordozható) változatot. Van sokféle alkalmazásnak már ilyen változata. Előnye, hogy pendrájvra is lehet rakni így idegen gépeken, esetleg ahol tiltott a telepítés, is lehet használni. Valamint egy gép újratelepítéskor ezt már nem kell ujratelepíteni.
http://portableapps.com/apps/graphics_pictures/inkscape_portableezek csak amolyan tovább-tovább-befejezés nyomogatós telepítők, ráadásul csak annyit csinálnak, hogy szimplán kicsomagolják a programot a pendrájvra, utána a telepítő ki is törölhető és a program mappája bárhová áthelyezhető.
Most pedig íme a felhasználói felület:

Első látásra soknak tűnhet az ikon és a menő de később majd minden gyorsan letisztul. A makettezéshez ráadásul nincs is mindenre szükség, na de ezt már az olvasóra bízom.
Rajzterület mozgatása és nagyítása, kicsinyítéseEz a program nagyon sok billentyű és egérvezérlést tartalmaz. Én azért szeretem mert úgy tudok rajzolni, hogy közben nem nagyon kell a rajzról levenni a szemem a menük lapozgatása végett.
A rajzlapot vízszintes irányban a Shift + egérgörgetéssel, míg függőlegesen simán az egér görgőjével lehet mozgatni.
A rajzot nagyítani és kicsinyíteni is az egér görgőjével lehet, ha közben a Ctrl gombot is benyomjuk.
Bevezetésnek legyen most ennyi, a következő részben elkezdünk rajzolni és az alakzatokat formázni.