Modelik forradalom (?)

Újonnan megjelent makettek, makettek bemutatója
New models, presentation of papermodels - If you find something new

Moderátorok: Gaccso, János

Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: Krisztián » 2015.03.30. 17:28

Meglepő hírt olvastam az imént a -természetesen lengyel- Modelik kiadótól. Eszerint holnaptól (március 31.től) áttérnek az offset nyomtatásról a digitális nyomtatásra. Idők változása, technikai fejlődés bla-bla indokokkal. Ez állítólag olcsóbbá is fogja tenni az végtermék előállítását, nem tudom mi is érezni fogjuk-e ezt. [biggrin]
Ami pedig még meglepőbb az az, hogy az összes eddigi 1:25 ös mozdonyt ki fogják adni 1:45 ben is az év végéig ami pedig ezentúl jelenik meg, azt párhuzamosan e két méretarányban.
Egyáltalán nem értek a nyomdatechnikához. Kérek valakit aki igen, hogy röviden és lényegretörően világosítson fel bennünket, jó-e ez. Egyes lengyel építők már siratni is kezdték az offset-alapú technikát, mondván a digitális szemnek tetszetősebb, de modelltechnikai szempontból egyáltalán nem előnyös, mert nehéz hozzá ragasztót találni, kenődnek a színek, ilyesmi. A festősök közülük azt is javasolják, csináljanak inkább sima, fehér, körvonalas alkatrészeket, amit festeni kell, ha már úgyis festenek, de az is felmerült, hogy a vázdarabokat mindig öntapadó papírra nyomják, mert akkor nem kell kenegetni a ragasztót ugyanehhez. (Ez tényleg jó lenne!) Mivel Kierownik azaz Jan Kolodziej, a Modelik vonat- és egyéb tervezője is hozzászólt, feltételezem, nem iocus primae aprilis azaz április elsejei hülyítésről van szó.
Ja és holnap máris kukkantsunk rá a www.modelik.pl honlapjára, igaz-e.
Kérem véleményeteket.
krisztián
krisztián
A jó makettező összeragaszt mindenféle makettet, még a legrosszabb tervező munkáját is.
A jó tervező olyan makettet tervez, melyet minden makettező össze tud ragasztani. Még a legrosszabb is.
Avatar
Krisztián
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólások: 99
Csatlakozott: 2011.02.24. 12:24

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2015.03.30. 18:38

Hogy a digitális nyomat mivel jobb az ofszetnél, én sem tudom. Azt inkább elképzelném, hogy teljesen fehér makettet kiadni, mellékelve a szükséges színeket, számokkal jelölve, és a hozzá tartozó matricalapot adni, mint a műanyagosoknál. Ezzel olcsóbb lehetne a nyomtatás, és legalább a matricalapot hiába szkennelik a warezek.
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3948
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: wittman » 2015.03.30. 20:06

A digitális nyomtatás kb 20 százalékkal olcsóbb onnan tudom, hogy a munkahelyemen is egy ilyen nyomdával kötöttek szerződést, mindegy színes vagy fekete fehér, nem értek hozzá de ez van ez a jövő és így jó. ami a festést illeti aki eddig nem festette az eddig sem fogja csak ha ambiciója van és főleg tehetsége, avval csak klienst veszítenének.
Avatar
wittman
Kiemelt tag
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 1890
Csatlakozott: 2010.04.30. 17:11
Tartózkodási hely: Arad - Szatmárnémeti

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: Krisztián » 2015.03.31. 08:52

És téééényleg, nézzetek rá a www.modelik.pl-re. no vastútépítők, örüljünk.
krisztián
A jó makettező összeragaszt mindenféle makettet, még a legrosszabb tervező munkáját is.
A jó tervező olyan makettet tervez, melyet minden makettező össze tud ragasztani. Még a legrosszabb is.
Avatar
Krisztián
Fórumozó
Fórumozó
 
Hozzászólások: 99
Csatlakozott: 2011.02.24. 12:24

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: wittman » 2015.03.31. 10:03

www.modelik.pl a müködő oldal
Avatar
wittman
Kiemelt tag
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 1890
Csatlakozott: 2010.04.30. 17:11
Tartózkodási hely: Arad - Szatmárnémeti

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: Gabes » 2015.03.31. 16:05

Nos... Nyomdász én sem vagyok, viszont néhány dolognak utána jártam az elmúlt időszakban...

Alapvetően 2 nyomdatechnikai eljárás létezik (ofszet és digitális)... Az ofszet eljárásnál egy klisét készítenek, amire felordják a festéket, majd ezt egy gumihengerrel közvetítik az papírra. A klisének egyszeri költsége van, ezért nagy példányszámnál éri meg alkalmazni...
A legelterjedtebb digitális nyomtatás ugyanolyan elven működik, mint az asztali lézer nyomtató, csak nagyobb méretekben! Tehát egy hőre érvékeny port visznek fel a felületre, majd ezt hő hatására beleégetik a papírba! Ezt leginkább kisebb példényszámnél használják! Azt nem tudom, hogy a lengyel nyomdák milyen árakkal dolgoznak, de magyarországon általánosságban elmondható, hogy 3-400 példányszám környékén van a határ, ahol már kifizetődőbb ofszet nyomtatással nyomtatni, ez alatt, pedig a digitális éri meg jobban! A kiadók többsége 1000 példányszámban gondolkodik kiadásonként, ezért nem gondolnám, hogy gazdasági megfontolás lenne, sokkal inkább az állhat a háttérben, hogy a MODELIK-nek saját nyomdája van! Valszeg lecserélték a gépeket és csak digitális nyomdagépük van! Ez így már érthetővé tenné ezt a lépést!

A papír problémához nem tudok hozzászólni, úgyhogy ezt passzolom másnak... [biggrin]

A körvonalas makett nem rossz ötlet, csak nem tudom, mennyivel lenne olcsóbb a dolog, mivelhogy 1-1 bonyolúltabban díszített makett matrica költsége elvinné azt, ami a nyomtatáson megspórolódott... Viszont az ötlet valóban elgondolkodtató! Csakúgy, mint az öntapadós sabloné!

Az meg, hogy a vonatokat 2 külömböző méretarányban is kiadják, telitalálat! Véleményem szerint ezt már régóta így kellene csinálni és nem csak a vonatoknál, hanem a katonai járműveknél és a nagyobb teherautó maketteknél is (1:25 és 1:32)!

-G-
VISIT MY WEBSITE PLEASE
http://www.ppmodels.com
Avatar
Gabes
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2011.08.07. 15:09
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: BobaFett » 2015.04.02. 19:43

hmmm, érdekes fejlemény. Én sem értek a nyomdatechnikához, de egy dolgot azért tudok. minden kiadótól van olyan makettem, amin a színek el vannak picit csúszva. És ez elég zavaró tud lenne, főleg hogy nem olcsó termékről beszélünk. Na digitális nyomtatásnál ilyen biztos nem fordulhat elő.

Én inkább nagyobb méretben szeretek építeni, úgyhogy az 1:45-ös kiadás nem igaz hat meg. De ha csak 1-1 be lekicsinyítik az 1:25-t, akkor elég babra munka lesz vele, annak aki nekikezd. Márpedig teljes újratervezés nem hiszem hogy lesz...
"Ma nem volt egyetlen telefonhívásom se. De holnap majd kétszer ennyi lesz !" - Al Bundy
Avatar
BobaFett
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 872
Csatlakozott: 2010.06.06. 17:45

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: János » 2015.04.02. 19:49

A lekicsinyítés nem túl jó ötlet (csak úgy szimplán) , mert akkor a vastagítások már egész másként hatnak, a méretek változnak. Szóval ez nekem kicsit gáz.
Az gondolom a fő ok, hogy a digitális nyomtatás mára már elég olcsó tud lenni, és könnyedén tudnak akár pár száz darabot után gyártani, ahogy a boltokból fogy.
The paper modeling is always in my mind.
Avatar
János
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3886
Csatlakozott: 2010.10.15. 14:59
Tartózkodási hely: Kaposvár,HUN

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2015.04.02. 19:51

Nagyobból kisebbet csinálni, talán könnyebb feladat. Vagy azt mondja a kiadó, hogy ennyire részletes, vagy az apró alkatrészeket kiveszi, és ha kell rárajzolja a helyére utólag grafikusan. Persze sablonokat, és a felvastagítandó alkatrészeket mindenképp át kell írni.
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3948
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: Gabes » 2015.04.03. 11:48

Pár gondolatot hozzátennék még a digitális vs ofszet nyomtatáshoz...

Próbáltam utána járni hogy mivel is jobb a digitális nyomtatás és a következőket tapasztaltam:
Tehát azt konkrétan kijelenteni, hogy az egyik jobb, mint a másik, nem lehet! Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is!
Az ofszet nyomtatás nagy példányszámnál sokkal jobban kifizetődőbb, mint a digitális! Mint már egy pár hozzászólással feljebb is említettem, a határ olyan 3-400 példánynál van, nyomdától függően. Direkt szineket, mint pl. fémes koptatás, csak ofszet technikával lehet megoldani, és bizonyos papírtípusokra is ofszet nyomással lehet nyomtatni. A digitális nyomtatásnak gyorsabb az átfutási ideje (gyártás). Alacsonyabb példányszámnál, olcsóbb. Változtatható tartalom, akár példányonként is! Vannak olyan ofszet papírtípusok, melyekre digitális nyomtatóval is lehet nyomtatni. Részletességre a mai digitális nyomdai nyomtatók simán hozzák az ofszet minőséget. A direkt szinek problémája miatt nem gondolnám, hogy minden kiadó áttérne a digitális nyomtatásra, főleg nem egy Halinski, aki bőven használ fémes koptatásokat a makettjein! János véleményére is rácáfolnék kicsit, mégpedig, hogy az utánnyomás nem feltétlenül kifizetődőbb digitális nyomtatással, mivel az ofszet klisék már rendelkezésre álnak ebben az esetben, így azok árával már nem kell számolni, így olcsóbb is lehet adott esetben a digitálisnál! Ami miatt mégis a digitális felé billenhet a mérleg az a rövidebb átfutási idő miatt lehet!
Összességében elmondható tehát, hogy teljesen áttérni a digitális nyomtatásra a mai technikával még nem lehet, így véleményem szerint a címben szereplő forradalom is várat még magára!

A kicsinyítéssel kapcsolatban, pedig az a meglátásom, amit már sokszor hangoztattam is! Mégpedig, hogy a kiadók többsége nem vöröskereszt, tehát, ha kiadnak valamit, azt gazdasági megfontolásból teszik, többnyire! Az eddigi negatív tapasztalatok miatt is az gondolnám, hogy ha a tervező nem tervezte meg mindkét méretarányban az ominózus makettet, akkor csupán kicsinyítésről lesz szó, ami rengeteg problémát fog felvetni, de ezt már Ti is említettétek! Ne legyen igazam, de sajna a gyakorlat ezt mutatja!

Elnézést, az ismételten hosszú eszmefuttatásért... hahaha

U.I.: BobaFett, az elcsúszott színek okozója általában a nem minőségi nyomdai munka, ami a költsége csökkentése miatt állhat fennt! 1-1 kiadó beáldozza a minőséget, hogy minél nagyobb haszonra tegyen szert, de azt nem látja, hogy ezzel rontja a tervező renoméját és saját magának is veszteséget okoz, megrendelőket/vevőket veszít... (pl Atti Aviája)...

-G-
VISIT MY WEBSITE PLEASE
http://www.ppmodels.com
Avatar
Gabes
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2011.08.07. 15:09
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: János » 2015.04.03. 16:15

Így már tisztább a kép, köszi Gabes.
The paper modeling is always in my mind.
Avatar
János
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3886
Csatlakozott: 2010.10.15. 14:59
Tartózkodási hely: Kaposvár,HUN

Re: Modelik forradalom (?)

HozzászólásSzerző: Gabes » 2015.04.04. 05:47

Szivesen, János! [wakka]

-G-
VISIT MY WEBSITE PLEASE
http://www.ppmodels.com
Avatar
Gabes
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 566
Csatlakozott: 2011.08.07. 15:09
Tartózkodási hely: Budapest


Vissza: Újdonságok, makettbemutatók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég