Kaptam egy kérdést a makettfestés témakörben. Mivel már sikerült valamennyit fejlődnöm, elmondanám a tapasztalataimat.
Nos, őszintén szólva tutorialt nem tudok mutatni, vagy csak plasztikosat, azzal meg tele van a youtube. A fő gond ott van hogy a papír másként festhető mint a műanyag. A vizes alapú festékeket jobb kerülni (tempera, vízfesték) , mert sok szép makett ment tönkre amikor eláztatták festés közben. Legfeljebb élfestéshez lehet használni.
Az akril festékek ugyan vizes bázisúak de sűrűbbek, a gyári higitójuk pedig félig alkohol, ami gyorsan párolog. Én legtöbbet ezt használom, nagy előnye hogy száradás után megköt, lemosni nem lehet, megfogja a papír szöszeit. Revell (enamel) makettfestéket is használok, de csak szabadban, mert büdös a higítója és inkább airbrushal festek vele.
Azt javaslom kis lépésekben haladjon aki most kezd bele. A saját tapasztalatnál nincs jobb tanár. Először csak kisebb alkatrészeket próbáljunk átfesteni, nyilván ecsettel.
A papír szerkezete apró rostokból áll, ami nagyon jó nedvszívó anyag, de ha sok nedvességet kap hajlamos megdagadni, (ez okozza a nagyobb felületek hullámosodását) ezt kerülni kell. Tehát kevés festékkel , vékony rétegben menjünk rá, inkább több rétegben. Én gyakran használok szórógittet alapozásnak. Ez nitro alapú, (büdös) szobában nem javaslom, de az az előnye hogy eltömíti a rost szerkezet, szép sima lesz a felület, csiszolható, a szöszösséget meggátolja. Inkább nagyobb felületek és alkatrészek esetén javasolnám. Megjegyezném hogy egy ilyen kezelés után a papír már nem papír, hanem a műanyaghoz közelibb tulajdonságokkal bír.
Akrilból is sok fajta van, én azt a műanyag flakonos cseppenthetős fajtát kedvelem. Ebből is van több márka, de elég egyformák, kevertem is őket, semmi gond nem volt vele.
Sokan használják a vallejo festékeket, külön van belőle ecsethez való VMC (sűrűbb) és légecsethez VAC (hígabb) , de őszintén szólva nincs nagy különbség, csak másképp kell higitani. Most találtam rá a mig termékekre, ugyan ez a minőség, sok ( főleg harcjárműves) árnyalatban.
Ha már megy a festés, akkor jöhet a következő feladat , az árnyékolás. Az alkatrészek 'telibe' festve nem mutatnak jól, a részletek elvesznek. A kis mélyedésekbe , sarkokba legtöbbször megül a por és a kosz. A műanyagosok a részletek finomságát befolyatással emelik ki, nagyon híg , sötétebb árnyalatú festéket visznek fel ezekre a helyekre, ahol megszáradva árnyék hatást érnek el vele. Papírnál ez nem nagyon jól működik, ezért én inkább a pigmenteket kedvelem. Lehet készen is kapni, de egyszerűbb a művészboltban pasztelkrétát venni, és azt lereszelni csiszolópapíron. Még keverni is lehet a színeket, az árnyalatok miatt. Ezt a port erősebb ecsettel lehet felvinni, nagyon jól odatapad a papírhoz. A sok színnel sok hatást lehet elérni, árnyék, rozsda , por, kosz, sár mind adja magát. Hátránya, hogy a tapogatás , az emberi kéz érintése leszedi a port, ezért a kész maketteket javaslom porolgatni, vagy a végén kipótolni ami lejött. Találtam egy leírást, képekkel, a szöveget nem értem, de én is hasonlóan csinálom.
http://www.e63papermodel.altervista.org ... -base.htmlA kopások egy másik szép lehetőség a makettek életre keltésében. Itt is többféle lehetőségünk van. Amit a plasztikosok használnak , a hajlakkos visszamosásos technika, a papírnál nem biztos hogy tuti módszer, bár még nem próbáltam ki, de ha elkezdjük dörzsölgetni erősen a makettünk felületét azzal sok kárt tudunk okozni. Eddig egy módszert próbáltam ki , ez a kopások és festék lepattanások hatása sötétszürke színű kis festék pöttyökkel, a Ferdimnél láthatjátok milyen.
Az éleket ahol sokat mászkálnak az emberek a járműveken célszerű grafit ceruzával meghúzni, kicsit csillogós lesz.
Hangsúlyoznám a próbálgatás (akár egy régi maketten) és kísérletezgetés fontosságát. Mert pont ami a lényeg - milyen sűrű legyen a festék, ilyen erős az ecset, milyen árnyalatot használjak - kérdésekre nehéz válaszolni. A saját tapasztalatnál nincs jobb tanító mester. Csak bátran, és kitartóan kell nekifogni. Ne akarjunk egyből egy sáros ,kopott, rozsdás járművet megalkotni, hanem lassanként kitanulni a szakmát.
The paper modeling is always in my mind.