Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

Dioramas

Moderátor: János

Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2014.05.12. 21:46

Sokszor emlegettem már a tervezett Warhammeres diorámámat, most hozzálátok a tervezés gyakorlatiasabb részeihez.
Nem mondanám, hogy tapasztalt vagyok e téren, így elkél minden segítség.
Mondjuk úgy, hogy a szaktudás hiányát lelkesedéssel és remélem a segítségetekkel pótolhatom.

A tervezett jelenetet már emlegettem, majd később részletesen ki fogom fejteni, és persze jönnek a szokásos háttérinfók, azonban most egy kissé kapkodnom kell.
Mégpedig azért, mert hosszas keresgélés után megtaláltam a tervezéshez legalkalmasabb AutoCad jellegű programot, magát az AutoCad-ot :) Mivel próba így ha két gépre számoljuk a 30 napot, akkor van 60 napom tervezgetni, így szeretném kisajtolni a dologból amit lehet.

Bár már említettem egy másik topicban, a hivatásos rajzprogram azért kellett, mert 2D ben szeretek tervezni, és ismerem az AutoCad-et, így alig két napnyi "hogy is kell ezt" után sikerült összehozni az első "látványtervet" amit természetesen még tovább fogok finomítani:
Kép
Ezzel kapcsolatban annyit, hogy ez egy közvetlenül ACad-ból "nyomtatott" jpg, és ez sajnos nem erőssége a programnak, a nyomtatott változat nem ilyen pixelháború.
A képen a Dioráma főépületének, a Birodalmi Szentély egyik eleme van, ez a birodalmi szentély egyik fő fala, ettől balra egy bástya, jobbra pedig egy nagyobb kapu komplexum lesz. Arányait tekintve az épület még az űrgárdistákhoz képest is monumentális, egy Templomos az alsó szegmens vakablakainak a feléig ér, a hatalmas Dreadnought feje pedig valamivel az emeleti korlát alatt van. a téglamintás választóelemek közepén támpillérek állnak majd.
Ez még a nyers "hogy is nézzen ki" változat, jellegét tekintve ilyen lesz, de sok elemet még később igazítok az igényeimhez.
Az az elgondolásom, hogy egy alaplemezre, ami pl 1-es vagy 1,5-ös karton, felragasztom ezt, utána célszerűen elkezdem vastagítani, a lépcsőzetes díszítést 1-es kartonok egymásra rétegezésével készítem, ezután jön a felület kikészítés putty és karctű segítségével, majd festés, majd díszítőelemek gyurmából, kartonból, amiből éppen és újra festés.
Ez így egyszerűen hangzik, de azért mégsem az.
Ugyanis mint említettem, ostrom alatt álló város, félig lerombolt, omladozó afféle tipikusan WH40K-s gótikus szentély...
Úgy gondom, a legcélszerűbben úgy találom meg a megfelelő mértékű "rombolást", ha az egész látképet nézem, így ahogyan elkészülnek a homlokzat elemei tervrajzon, azokat nyomtatom, kartonra ragasztom és addig legózom velük, amíg be nem jelölöm a részeket, ahol durva sérülések vannak, hol omlott be egy szakasz, hol szakadt le e felső emelet, stb.

A kérdés az, hogy az épület sérüléseinél először építsem meg épen és utána utólag rongáljam meg, vagy eleve rongálva készítsem el, az előzetes tervek alapján?
Amennyiben bárkinek van megjegyzése tanácsa a dologban az ne tartsa magában.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2014.05.13. 08:44

Az éjjeli rajzolás eredménye, az előző falhoz képest jobboldalra eső kapu rész alsó két szintje:
Kép
A teríték felett a tervezett elrendezés felülnézete.

A kapu két oldalán egy-egy torony lesz, a kapu fölé is jön még egy záróelem.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2014.05.14. 01:12

EZ IGEN!!!!!!!! [wakka]
Nagy fába vágtad a fejszédet, bár "a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik".
Azért is örülök hogy elkezdted a diorámát, mert mostanában kicsit magányosnak éreztem magam ebben a témában.
Szerintem két irányba vidd el a rombolást: feleslegesen ne dolgozz, azt készítsd el amit meg akarsz hagyni az épületből. A ténylegesen megmaradó falaknál viszont én két dolgot szoktam csinálni: a kis falhibákat utólag karcolom, vésem a felületbe, így sokkal egységesebbnek hat, és hitelesebb is az amortizáció. A nagyobb hibáknál, pl: vakolathullás a rétegekkel variálok. Mondjuk készítek egy téglafalat, arra kerül egy újabb réteg, ami a vakolatot jeleníti meg. De ezt a réteget kivágom ott, ahol úgymond lehullott a vakolat. A két réteg összeragasztása után térben is megjelenik a sérülés: kilátszik a tégla a vakolat hiányánál. Ha az ép felületen akarsz a későbbiekben sérülést megjeleníteni akkor a sérülést ki kell vágni az elemből.Ez a kivágott rész mögé kell úgy beragasztani az újabb rétegeket,hogy a sérülés mélysége megjelenjen. a festéssel pedig tovább lehet fokozni a hatást.
Remélem sikerült leírnom azt amire gondoltam, BaTTka diorámáiról sokat elleshetsz, az én házaimnál is láthatod azt, amit leírtam.
Összefoglalva: kezdd el, és majd alakul.
Még egy saját tapasztalatom:
Mivel nem egy kivágó utasításait követed, és nem is egy komplett tervdokumentációból dolgozol, ezért készülj arra, hogy sokkal több erőfeszítésbe fog kerülni minden, mint gondolnád. Megpróbáltam a Maple leaf mellett a kikötőt is építeni, de feladtam, mert esélytelen volt. Képtelen voltam kitalálni dolgokat a kikötőhöz úgy, hogy közben mást is építettem. El kell telni egy bizonyos időnek ahhoz, hogy eggyé válj a diorámáddal, tudd, hogy mit miért csinálsz rajta. Viszont ha ez a kapcsolat kialakul, akkor már sokkal egyszerűbb lesz a dolgod.. Tanácsokat adhatunk neked, de a hiteles dioráma szerintem azon múlik, hogy magadénak tekinted, és beleéled magad az általad kialakítandó világba.
És akkor majd egyszer csak ott találod magad az épületek és harcosok között...
Üdv: Józsi
Avatar
Joe711
Kiemelt tag
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 1265
Csatlakozott: 2011.05.07. 20:08
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2014.05.15. 19:48

Köszi a tippeket már ezzel is nagyon sokat segítettél.

Közben volt egy kis fennakadás, mivel a gépem nem akart együttműködni, de sikerült helyrepofoznom, így kicsit elmaradtam az ütemtervtől, legalábbis nem illesztettem még össze a következő részeket, de dolgozom gőzerővel.
Mivel alapvetően azonos méretű elemekből tevődik össze az egész homlokzat így ami kész, azt mentem is pdf-ben 1:1 méretben, hogy tetszés szerint ki tudjam majd nyomtatni, akkor is, ha már nem férek hozzá a dwg-hez.

Joe711 írta:Szerintem két irányba vidd el a rombolást: feleslegesen ne dolgozz, azt készítsd el amit meg akarsz hagyni az épületből.

Nos nekem is ez volt az első gondolatom, azonban lehet, hogy mégis szükség lesz a "leomlott" részekre, a fal tövében lévő törmelékhalmaznál, részben vagy egészben felismerhető elemekkel, darabokkal, részletekkel.

Egy minimális kis háttérinfó, magáról a szentély szerkezetéről:

Bár külső ránézésre az épület tényleg olyan, mint egy gótikus katedrális, és valóban ódon, sok ezer éves épületről van szó, azért mégiscsak 38.000 évvel napjaink után járunk.
Az épület egyes elemei betonból és acélból vannak, a díszítő berakások valóban kőből készültek, mészkő és márvány, azonban ez csak a külső héj és egyes nem fontos részek esetén van így.
Ugyanis a szentély egyúttal erődítmény, a védett részeknél, amely funkcionálisan az erődítményrendszer része, beleértve a tornyokat és a bástyát a külső kőburkolat alatt kemény, páncélozott falak és folyosók állnak.
Ezeknek az anyaga ugyanaz, mint az űrgárdisták páncéljáé: plasteel és ceramite, az előbbi lényegében az acél szilárdságával azonos műanyag, az utóbbi egy kemény kompozit anyag, a kettő együtt kemény, ugyanakkor szívós páncélzatot eredményez. A szentély védett részei ebből az anyagból állnak, amit beborít a külső kő-borítás.
A páncélozott falak ellenállnak a legerősebb bombázásoknak, tüzérségi tűznek, ezzel is biztosítva, hogy a szentély a legerősebb ostromnak is ellenálljon, még ha falai látszólag mind leomlottak is.

A diorámában ezért alapvetően többféle mélységű sérülést is szeretnék a falakra, persze azért óvatosan, hiszen ha túl sok a sérülés, az épület felismerhetetlen lesz.
Szóval lesz olyan rész, ahol még a legbelső páncélozott falak is felületesen megsérültek, ezeken e részeken a kőborítás hiányzik, ahol mondjuk tüzérségi fegyverek, vagy tankelhárítók egészen a belső falig jutottak, és persze lesznek olyanok, ahol csupán egy kiskaliberű lőfegyver sorozata látható a külső kőborításon.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2014.05.16. 11:10

Még egy kis háttérinfó:

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen ennek a diorámának a háttere, legyen csak úgy egy birodalmi város ostroma, valahol, valamikor, vagy legyen valami "történelmi" esemény keretein belül.
Az utóbbi mellett döntöttem.
Tehát, ahol a dioráma "története" játszódik az az Armageddon bolygó, amely a birodalom központi részének, a Segmentum Solar-nak a peremén található, az azonos nevű szektor, szintén azonos nevű al-szektorában.
Az Armageddon egy hatalmas kaptárvilág, lakossága 500 billió (nem elírás, bár a háború előtti adat) ez az Armageddon szektor legfontosabb bolygója, éppen a Harmadik Armageddoni Háború csúcspontján vagyunk.
Az Emberiség Birodalmában különféle világok vannak, száraz sivatag világok, óceánvilágok és dzsungelvilágok, szennyezett gyárvilágok, tiszta és termékeny agro világok, ahol a Birodalom élelemtermelésének a nagy része folyik, és ott vannak a hatalmas kaptárvilágok, amelyek sokbilliós lakosságuk miatt fontos kereskedelmi és ipari központok. A lakosság égig érő kaptárvárosokban lakik, innen az elnevezés.
Az Armageddon nagyon fontos a Birodalom számára, ez a szülőbolygója a Birodalmi Gárda egyik legdekoráltabb hadseregének, az Acél Légiónak (Steel Legion) amely híres kitartásáról, és jelentős páncélozott haderejéről.
A Harmadik Armageddoni háborúban a bolygót ismét megtámadják az Orkok. Csakúgy, mint előző alkalommal az egyesült Ork hordákat, amely öt jelentős Ork Törzsszövetstég egyesült erejével rendelkezik, Ghazghkull Mag Uruk Thraka, minden idők leghatalmasabb Ork hadura vezeti, aki egy új Ork Birodalom központját akarja létrehozni a bolygó elfogallásával. (Bár a fő motivációja mégis inkább az, hogy ismét megküzdjön a Birodalom egyesült haderejével.)
Az Emberiség Birodalma hatalmas erőket koncentrál, hogy visszaverje az inváziót. Az Acél Légió eleve sokbilliós haderejét a Birodalmi Gárda további hadosztályai erősítik, olyan híres Gárdaregimentek, mint a Cadiai, a Catachan és a Death Korps of Krieg ezen felül még számtalan kisebb nagyobb haderő a környező világokról. Persze a bolygó saját védelmi milíciái is kiveszik a részüket, durva becsléssel egyedül a Birodalmi Gárda 100 billió embere harcol a Háború csúcspontján.
A Birodalmi Gráda mellett további erők érkeznek, a szektor flottája, a Battlefleet Armageddon teljes ereje sem elég ahhoz, hogy az Orkok hajóit elűzze a Bolygó körüli pályáról, ahhoz mégis elég, hogy fedezze a rendszerbe érkező birodalmi erők leszállását. Megérkeznek az Adeptus Arbites, a Birodalmi Rendőrség rohamcsapatai, az Inkvizíció elit csapatai, beleértve az Ordo Xenos, az Ordo Haereticus egységei és a Deathwatch, az Eklézsia harcos "apácái", a Sisters of Battle két rendje, valamint a Adeptus Mechanicus tíz Titán légiója, felhőkarcoló méretű harci lépegetőikkel.
És ez az erő még mindig nem elég, a csata akkor kezd kiegyensúlyozottá válni, amikor megérkeznek az űrgárdisták, az Adeptus Astartes.
25 Űrgárdista Rendház, mintegy tizennyolcezer gárdistája, és az őket szállító csatahajók kellenek, hogy a Birodalom végre fel tudja venni a harcot az Orkok zöld tömege, Ghazghkull Mag Uruk Thraka csapatai ellen.

Az űrgárdisták közül legnagyobb erővel, nagyjából háromezer gárdistával a Fekete Templomosok három teljes hadjárata érkezik, melyet maga a Nagymarshal, Helbrecht vezet.
Helbrechtnek igen sok tapasztalata van a nagy flották között vívott harcokban, így ő vezeti a Birodalom egyesített flottáját, a bolygón a Birodalmi Gárda egyesített csapatait a veterán Komisszár Yarrick vezeti.
A Templomosok szárazföldi erőit két marsal Ricard és Amalrich vezetik, de velük tart a Templomosok egyik leghíresebb káplánja, Grimaldus is.

A háború kimenetelével kapcsolatban annyit még, hogy a Birodalom épphogy, de győz, Ghazghkull elmenekül, de a győzelemnek nagy ára van, számtalan Gárdaregiment tizedelődik, vagy semmisül meg teljesen, több Űrgárdista rendház súlyos veszteségeket szenved, a Celestial Lions rendház majdnem teljesen megsemmisül (mivel a teljes tisztikaruk odaveszett, további fennmaradásuk kétséges). Számos titán, és hatalmas csatahajó elpusztul, a lakosság veszteségei pedig 200-300 billióra rúgnak. A bolygó városai és gyárai romokban, évszázadokba vagy évezredekbe telik, mire a bolygó kiheveri a pusztítást.
A menekülő Ork hadurat, a Templomosok üldözik, ugyanis Helbrecht hadjáratot hirdet, hogy bármi áron, de elpusztítja Ghazghkull Mag Uruk Thrakát, Yarrick Komisszár, aki szintén erre tette fel az életét, vele tart.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2014.05.23. 11:05

Az új látványterv, ezúttal nem teríték, hanem elölnézet.
A baloldali bástya alsó részéhez még egy rövid falszakasz fog csatlakozni, amin majd helyet kap egy légvédelmi üteg is.
Jelenleg annak a résznek a tervezésével foglalkozok.
Kép
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: solo » 2014.05.24. 11:44

Szép részletes épület, jó kis munka lesz majd élethűen kifesteni.
Kép
Avatar
solo
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 945
Csatlakozott: 2010.05.03. 19:15
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2014.05.25. 08:38

Ezzel az épülettel nagy fába vágtad a fejszédet..
Nagyon szépen kidolgoztad,3D-ben és festve látványos lesz nagyon!
Avatar
Joe711
Kiemelt tag
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 1265
Csatlakozott: 2011.05.07. 20:08
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2014.05.27. 07:44

Valóban nem lesz egyszerű menet. Most, hogy átgondoltam kicsit, az lesz majd a lényeg, hogy jól válasszam meg a fősíkot, és, ahhoz képest kell majd vastagítani és mélyíteni a falakat.
Lehet, hogy majd kísérletezek kicsit.
Először a kinyomtatott faldarabokat felragasztom kartonra, összeállítom az épületet és kijelölöm a durvább sérülések helyét.
Azon is gondolkodom, hogy miből is lenne célszerű elkészíteni az alapot és az épület tartóvázát. Arra gondoltam, hogy van vastagabb 15-20-as rétegelt lemezem, lehet, hogy abból kellene az alapot megcsinálni.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: solo » 2014.11.17. 14:31

Nagyon szépen beindítottad ezt az építést, hogyan áll most?Kár lenne abbahagyni.
Kép
Avatar
solo
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 945
Csatlakozott: 2010.05.03. 19:15
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Sanctum Imperialis WH40K Dioráma

HozzászólásSzerző: Drotmalac » 2014.11.18. 10:16

Nincs abbahagyva, csak egyelőre jegeltem, mert nagy lenne a helyigénye, és most inkább a hajóimra koncentrálok, abból is négy van félkészen.
Avatar
Drotmalac
Közösségi tag
Közösségi tag
 
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2012.11.29. 10:41
Tartózkodási hely: Csemő


Vissza: Dioráma

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég