USS Coeur de Lion-Magnus Mörck 1/250 free

Watercrafts

Moderátor: Gaccso

Re: USS Coeur de Lion-Magnus Mörck 1/250 free

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2021.02.02. 00:00

Nem telt tétlenül a január sem, de a kutatómunkáé, és a tervezésé volt a főszerep.

Igyekeztem az uszályról a lehető legtöbb infót összeszedni, mérlegeltem a lehetőségeket, és ennek eredményeként megszületett az alább látható verzió.
A leírások szerint az eredeti alapja egy szenesbárka volt, amelyre egy felépítményt ácsoltak. Ezt az ovális platformot az elérhető rajzok egyértelműen ábrázolják, de a konkrétabb felépítésére vonatkozóan nem találtam semmit.
Ezek alapján készítettem el a tervet.

A léggömb viszonylag egyszerűbb volt,itt a fő problémát a megszerkesztése okozta.A megoldást egy papír földgömb adta, ennek egy szeletéből a kontúrját vettem át, és kismértékben módosítottam.Ezután textúráztam az alkatrészeket.
Először készítettem gömböt, ez meglátszik az eredményen, mégis elégedett vagyok vele. A felső résznél látható hézagokat a kötélzet takarni fogja, a két fél összeillesztését pedig eltakarom. A feliratot most már máshogy csinálnám,de már így marad....

Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép
Avatar
Joe711
Kiemelt tag
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 1311
Csatlakozott: 2011.05.07. 20:08
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: USS Coeur de Lion-Magnus Mörck 1/250 free

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2021.02.02. 17:19

Szerintrm jó lett az a gömbforma.
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 4107
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Re: USS Coeur de Lion-Magnus Mörck 1/250 free

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2021.02.08. 00:02

Köszi Gaccso kolléga !


Mindeközben összeállítottam az uszályt, és legyártottam a fedélzeten látható berendezéseket,eszközöket. Ez nem volt egyszerű, gyakorlatilag több időt töltök el mostanában kutatással,tervezéssel, mint konkrétan a makettel.
Sikerült leírásokat találnom a szerkezet működését illetően, így a meglévő rajzok,metszetek és napjaink rekonstrukciói alapján elkészült az én verzióm.
Az uszályt illetően nem sok dokumentáció áll rendelkezésre, de a gázgenerátorokkal szerencsére más a helyzet. Ami biztos:

„A generátorokat a washingtoni haditengerészeti udvaron építették az asztalosmesterek, akik olyan réz vízvezetékeket és tartályokat alakítottak ki, amelyek kénsavval és vasreszelékekkel megtöltve hidrogéngázt eredményeznek. A generátorok Lowe saját tervezésűek voltak, és a mérnöki csodának számítottak. Úgy tervezték, hogy olyan dobozos ládákba tölthessék őket, amelyek könnyen elférnek egy szokásos tartólapon. A generátorok építése több időt vett igénybe, mint a léggömbök, és nem voltak olyan könnyen elérhetőek, mint az első léggömb”

Greg allen, hozzá a hivatkozás: (bővebb leírás ugyanitt…):
https://greg.org/archive/2009/11/13/bef ... corps.html
(Google fordító)

A kisebb dobozok a hűtést és tisztítást végezték, sokszor kettő volt belőlük sorba kötve a nagyobb hatásfok miatt. A folyamat eredményeként majdnem tiszta hidrogén került a ballonba.

És még egy fontos információ: A ládák világoskék színűek voltak...
Persze erre az infóra azok felragasztása után bukkantam, így a két gázgenerátort le kellett bontanom az uszályról, és át kellett festeni őket. Újabb info: a könyökök most világosszürkék, de igazából réz színűek voltak nagy valószínűséggel.

Lehet hogy azt is átkenem, módfelett teszik ez a csillogás. :)


Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép
Avatar
Joe711
Kiemelt tag
Kiemelt tag
 
Hozzászólások: 1311
Csatlakozott: 2011.05.07. 20:08
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós

Re: USS Coeur de Lion-Magnus Mörck 1/250 free

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2021.02.08. 18:41

Jól beleástad magad ebbe a hajóba. Érdekes a történet is amit leírsz mellé. De a legjobban a méretén döbbentem meg, most hogy látom a szikét mellette.
Avatar
Gaccso
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 4107
Csatlakozott: 2010.04.28. 21:39
Tartózkodási hely: Győr

Előző

Vissza: Vízi járművek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


cron